Aankondigingen over uw buurt

Zoals bouwplannen en verkeersmaatregelen.

Dienstverlening

Zoals belastingen, uitkeringen en subsidies.

Beleid & regelgeving

Officiële publicaties van de overheid.

Contactgegevens overheden

Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.

verhittingsapparaten en standaardverpakkingen e-sigaretten en sigaren

Reactie

Naam Evers-Vos Tabak (S Evers)
Plaats Helmond
Datum 17 september 2020

Vraag1

Wat is uw mening over de concept regelgeving?
In het Preventieakkoord is afgesproken dat de samenleving zo ingericht zou moeten worden dat kinderen niet meer verleid zouden kunnen worden om te beginnen met roken en rokers geholpen zouden kunnen worden om er mee op te houden.
Zo mag er niet meer gerookt worden op plaatsen waar kinderen zijn (sportclubs, speeltuin), accijns op sigaretten gaan omhoog naar 10 euro in 2023, sigaretten en shag krijgen een neutrale verpakking en moeten uit het zicht. Hulp bij stoppen met roken wordt vergoed en rookruimtes in de horeca en bedrijven moeten dicht.
Als ondernemer van een sigarenspeciaalzaak zijn deze maatregelen niet prettig maar ik kan daar begrip voor hebben kijkend naar de doelstelling van het Preventieakkoord.
Nu wil men echter ook sigaren gaan voorzien van neutrale verpakkingen omdat de volksgezondheid van jongeren in het geding zou zijn.
Het profiel van de sigarenroker (3% van de rokers) die mijn winkel bezoekt is een volwassene van boven de 30 jaar die er bewust voor kiest om op zijn tijd te genieten van een sigaar. De relatie met de doelstelling in het Preventieakkoord is niet aanwezig.
Met deze maatregel wordt de sigarengenieter zwaar getroffen. Hij zal geconfronteerd worden met een prijsverhoging (kosten neutrale verpakkingen) en met een verarming van het assortiment (sigarenfabrikanten zullen zich terug trekken van de Nederlandse markt).
Ook de gevolgen voor mij als ondernemer zijn zeer groot. Mijn prachtige sigarenspeciaalzaak, die al meer dan 85 jaar bestaat, zal binnen 2 jaar veranderd zijn in een afgeschermde winkel vol met gifgroene producten. En dat door maatregelen waarvan de effectiviteit niet bewezen is.
Onze positie t.o.v. onze buurlanden zal sterk verslechteren aangezien deze maatregelen daar niet van toepassing zullen zijn. Sigarenliefhebbers zullen een dagje Duitsland of België doen voor een fraai kistje met een aantrekkelijke prijsstelling.
Dat kan onze overheid toch niet willen? Dat hardwerkende ondernemers ten onder gaan aan disproportionele maatregelen waarvan de effectiviteit niet vast staat?
Zoeken
Uitgebreid zoeken
Terug naar overzicht