Spoedaanpak stikstof bouw en infrastructuur

Reactie

Naam Dr J van Huissteden
Plaats Epse
Datum 8 januari 2020

Vraag1

De consultatie vindt plaats om belangstellenden de gelegenheid te bieden een reactie te geven op het ontwerp van de Regeling spoedaanpak stikstof bouw en infrastructuur en de bijbehorende toelichting.
De 'Spoedaanpak stikstof bouw en infrastructuur' biedt slechts enkele marginale maatregelen waarvan de vraag is of deze juridisch houdbaar zijn vanwege het geringe effect op stikstofdepositie in natuurgebieden. Veel hangt af van de nadere onderbouwing en van handhaving; er is in de landbouw gekozen voor enkele marginale maatregen met betrekking tot veevoer en het uitrijden van mest. Het hoofdprobleem - de grootte van veestapel - wordt onvoldoende aangepakt. Er zijn onvoldoende maatregelen opgenomen om de verdere achteruitgang van natuur door te hoge stikstofdepositie wordt voorkomen. Bovendien ligt de focus hierbij alleen op Natura-2000 gebieden; ook buiten deze Europese natuurgebieden ligt waardevolle natuur. Voor een deel betreft de spoedaanpak ook infrastructuurprojecten, die bijdragen aan verhoogde stikstofdepositie door verkeer en luchtvaart. Met betrekking tot de verlaagde maximumsnelheden is onduidelijk hoe dit gehandhaafd wordt; bij onvoldoende handhaving is dit ineffectief.

Bedenk, dat de hoge stikstofbelasting van de lucht, water en bodem in Nederland grote economische schade met zich meebrengt, niet alleen schade aan de natuur. Bijvoorbeeld drinkwaterwinningen die gesloten zijn vanwege te hoge hoeveelheden nitraat in het grondwater, gezondheidsschade door luchtververvuiling, en klimaatschade. Een krachtiger aanpak van stikstofemissie kan in belangrijke mate bijdragen aan klimaatdoelstellingen: reductie van de veestapel draagt bij aan lagere broeikasgasemissies (methaan en lachgas). Verlaging van de maximumsnelheden en investeren in openbaar vervoer leidt naast lagere NOx emissies tot lagere CO2 emissie.

Verder wil ik van harte het 4-puntenplan 'Benut stikstofcrisis als kans' van de gezamenlijke natuurorganisaties als leidraad voor de stikstof-aanpak aanbevelen: https://res.cloudinary.com/natuurmonumenten/raw/upload/v1576093540/2019-12/Benut%20stikstofcrisis%20als%20kans.pdf

Bijlage