Aankondigingen over uw buurt

Zoals bouwplannen en verkeersmaatregelen.

Dienstverlening

Zoals belastingen, uitkeringen en subsidies.

Beleid & regelgeving

Officiële publicaties van de overheid.

Contactgegevens overheden

Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.

Wet regulering sekswerk

Reactie

Naam J.A.L. DeWitt
Plaats Groningen
Datum 15 december 2019

Vraag1

Wat is uw oordeel over het wetsvoorstel en de memorie van toelichting?
Welke onderdelen vindt u goed?
Welke onderdelen vindt u slecht?
Als er onderdelen zijn die u onduidelijk vindt, dan deze graag hieronder melden, zo mogelijk met enige toelichting.
Als u suggesties voor aanpassing heeft, dan deze graag hieronder melden, zo mogelijk met enige toelichting.
Beste minister,

Ik moet mij uitspreken tegen deze wet. De voorgestelde regels zullen het juist onveiliger maken voor sekswerkers. Het is ten eerste moeilijk te zien hoe geregistreerd staan bij de overheid als sekswerker het veiliger zou maken voor sekswerkers. Helaas is het wel makelijk te zien hoe dit het leven van sekswerkers juist onveiliger zou maken. De overheid heeft helaas structureel problemen met ICT projecten. Het is zeer denkbaar dat er iets fout zal gaan met deze register, en sekswerkers zullen niet willen dat al hun gegevens in zo'n fout naar buiten lekken. Velen zullen om die reden dan dus beslissen om zich niet te laten registreren.

Om zo'n gevaarlijke inbreuk op hun privacy te vermijden, zullen vele sekswerkers dus in de illegaliteit werken. Dit zal hen juist meer in gevaar brengen. Want wat als een sekswerker wordt bestolen of aangevallen tijdens hun werk? Om hier aangifte van te doen bij de politie zou beteken dat je moet bekennen dat je zelf de wet hebt overtreden, en potentieel een boete van 20,750 euro te krijgen. Mensen die sekswerkers willen uitbuiten zullen dit ook weten, en hiermee niet geregistreerde sekswerkers chanteren. En dit alles staat nog los van of sekswerkers uberhaupt een vergunning van de gemeente kunnen krijgen. Wat moet een sekswerker gaan doe wanneer er geen vergunning wordt gegeven? Deze kan alleen maar illegaal werken. Sommigen zullen dan zeggen dat deze sekswerker dan ander werk moet vinden, maar helaas is er niet altijd ander werk. En als er wel werk is, misschien komt dit niet overeen met de andere verplichtingen die de sekswerker heeft. Bijvoorbeeld vanwege een opleiding, of omdat er voor een familielid gezorgd moet worden.

We kunnen zien wat voor problemen dit soort criminalisering van sekswerkers en hun clienten oplevert door naar de Verenigde Staten te kijken. De problemen met criminalisatie daar zijn groot en leiden tot zeer slechte, en onrechtvaardige situaties. Dit moeten wij hier niet willen, net zoals steeds meer mensen het daar niet willen. Deze wet zal sekswerkers niet helpen maar juist in gevaar brengen. Als u sekswerkers wilt beschermen, stel dan regels voor die ervoor zorgen dat huisbazen hen sekswerkers niet uit mogen zetten, en dat sekswerkers ook goed toegang hebben tot financiële instituties. Luister alstublieft naar sekswerkers als mij, en naar onze verenigingen zoals PROUD. Deze wet zal ons niet helpen.

Met vriendelijke groeten,
-Julia DeWitt
Zoeken
Uitgebreid zoeken
Terug naar overzicht