Wet regulering sekswerk

Reactie

Naam 1992 (ZA Creijghton)
Plaats Amsterdam
Datum 6 december 2019

Vraag1

Wat is uw oordeel over het wetsvoorstel en de memorie van toelichting?
Welke onderdelen vindt u goed?
Welke onderdelen vindt u slecht?
Als er onderdelen zijn die u onduidelijk vindt, dan deze graag hieronder melden, zo mogelijk met enige toelichting.
Als u suggesties voor aanpassing heeft, dan deze graag hieronder melden, zo mogelijk met enige toelichting.
Ik denk dat dit een slecht wetsvoorstel is dat niet helpt om misstanden te bestrijden maar sekswerkers juist meer kwetsbaar maakt voor dwang en geweld. Sekswerkers die zich niet kunnen registreren omdat ze te jong zijn of niet de goede papieren hebben, en sekswerkers die zich niet willen registreren omdat ze hechten aan hun privacy of niet vertrouwen hoe de overheid met hun gegevens omgaat, worden het illegale circuit ingeduwd. Zij kunnen niet meer veilig naar de politie als zijzelf of een collega slachtoffer worden van intimidatie, afpersing, dwang of geweld omdat ze zelf strafbaar zijn. Zij kunnen ook niet meer adverteren op websites zoals bijvoorbeeld Kinky. Daardoor worden ze meer afhankelijk van anderen om klanten te vinden. Ook klanten en werkrelaties van vergunning loze sekswerkers worden strafbaar. Zij zullen dus ook geen misstanden meer melden. Misbruikers weten dit en zullen daar misbruik van maken.
Het strafbaar maken van klanten en werkrelaties van sekswerkers zonder vergunning heeft niets met dwang, geweld of misleiding te maken. Alleen maar met sekswerkers die zich niet willen of kunnen registreren. Dwang, geweld, uitbuiting en misleiding zijn allang strafbaar, of het nu gaat om iemand tegen haar of zijn wil tot prostitutie dwingen of iemand dwingen geld af te staan of onder onvrije omstandigheden te werken. Daar verandert dit wetsvoorstel niets aan.
Het wetsvoorstel is gemaakt zonder sekswerkers en zelfs tegen al hun adviezen in. Het behandelt sekswerkers alsof het kinderen zijn die niet over hun eigen lijf, leven en werk kunnen beslissen. Het versterkt het stigma op sekswerk en zet sekswerkers in een uitzonderingspositie.
Ik zie sekswerkers juist als partners in de aanpak van misstanden. Sekswerkers zijn volwassen mensen, zij zijn de eersten die belang hebben bij een schone sector en zij kennen de sector als geen ander, beleidsmakers incluis. Sekswerkers zijn niet het probleem, zij zijn deel van de oplossing.