Aankondigingen over uw buurt

Zoals bouwplannen en verkeersmaatregelen.

Dienstverlening

Zoals belastingen, uitkeringen en subsidies.

Beleid & regelgeving

Officiële publicaties van de overheid.

Contactgegevens overheden

Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.

Wet regulering sekswerk

Reactie

Naam N Buis
Plaats Rotterdam
Datum 9 december 2019

Vraag1

Wat is uw oordeel over het wetsvoorstel en de memorie van toelichting?
Welke onderdelen vindt u goed?
Welke onderdelen vindt u slecht?
Als er onderdelen zijn die u onduidelijk vindt, dan deze graag hieronder melden, zo mogelijk met enige toelichting.
Als u suggesties voor aanpassing heeft, dan deze graag hieronder melden, zo mogelijk met enige toelichting.
Beste Sekswerker,

De Nederlandse regering heeft een wet voorgesteld die slecht is voor sekswerkers. Het voorstel is slecht omdat het sekswerk criminaliseert. Ze eist van sekswerkers dat ze een vergunning aanvragen, en dat ze worden opgenomen in een register. Werk je zonder vergunning dan loop je het risico op een boete van € 20,750. Jouw klant riskeert een gevangenisstraf van 1 jaar. En mensen die jou helpen riskeren 2 jaar gevangenisstraf.

Dan vraag je toch gewoon een vergunning aan zou je zeggen. Dat is te makkelijk gedacht. Die vergunning krijg je niet zomaar want:
•Je moet minimaal 21 jaar oud zijn
•Je moet in Nederland mogen werken
•Ambtenaren moeten jou geschikt vinden om sekswerk te doen

Veel sekswerkers zullen niet aan deze eisen voldoen. De eerste twee zijn helder. Maar hoe gaan die ambtenaren bepalen of jij geschikt bent? Dat gaat erom of je de taal voldoende spreekt, maar ook of je naar hun mening voldoende weerbaar bent om voor jezelf op te komen. Bij vermoeden van misbruik krijg je ook geen vergunning. Meer dan genoeg redenen om een groot aantal sekswerkers geen vergunning te geven. En dat betekent dat je in de illegaliteit terecht komt als je wilt werken.

Ook aan het register kleven grote bezwaren. Daarin worden allerlei dingen over jou vastgelegd. Niet alleen jouw naam en BSN nummer, maar ook informatie uit het gesprek dat de ambtenaren met jou hebben. Dat vergroot het risico dat persoonlijke informatie van jou openbaar wordt. Daar zit jij niet op te wachten. Dat is privé informatie die tegen jou kan werken in allerlei situaties. Zoals wanneer je werk zoekt. Of een huis. Of wanneer jouw kinderen dat te weten komen. Veel sekswerkers zullen zich daarom niet willen laten registreren en illegaal gaan werken.

Illegaal werkende sekswerkers lopen veel meer risico slachtoffer te worden van geweld en misbruik. Deze wet zal meer sekswerkers de illegaliteit in duwen. Precies het omgekeerde van wat de regering zegt dat ze wil bereiken.

Het is dus tijd om in actie te komen! Bijgaand een voorbeeld brief die je kunt sturen naar de regering om jouw stem tegen deze wet te laten horen. Het is belangrijk dat zoveel mogelijk sekswerkers van zich laten horen! Dat de regering doorkrijgt dat deze wet een heel slecht idee is. En dat de wet wordt ingetrokken.

Kom in Actie!
Zoeken
Uitgebreid zoeken
Terug naar overzicht