Regeling goed verhuurderschap

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Den Haag
Datum 2 juni 2023

Vraag1

Mist u nog bepaalde rechten en plichten die ook zouden moeten worden opgenomen in de informatieverplichting van de verhuurder aan de huurder?
- ik denk dat het goed zou zijn als de verhuurder een puntentelling op basis van het Woningwaarderingstelsel moet overleggen, zodat de huurder kan controleren of de huurprijs correct is, en makkelijker kan zien of de huurder het oneens is met de woningwaardering van de verhuurder.
- rechten en plichten met betrekking tot servicekosten en de jaarlijkse afrekening daarvan; expliciete specificatie van servicekosten voor zover die niet in de huurovereenkomst is vastgesteld
- het energielabel
- naam, adres en contactgegevens van de verhuurder: dit is belangrijk omdat er soms onduidelijkheid bestaat over de identiteit van de huurder waardoor het beginnen van een zaak bij de huurcommissie lastig kan zijn.

Vraag2

Heeft u nog andere suggesties met betrekking tot de informatieverplichtingen van de verhuurder aan huurders?
Ik denk dat het voor de uitvoerbaarheid goed zou zijn om de informatieverplichtingen op te splitsen in een algemeen deel, en een specifiek deel. In het algemene deel staat dan informatie die voor elke huurwoning geldt, zoals in het huidige voorstel artikel 1 suba, b, c, d, en e. Voor het algemene deel kan dan worden vastgesteld dat een verhuurder sowieso aan die informatieplicht voldoet, als deze een wettelijk vastgestelde informatiebrochure heeft overlegd aan de huurder. Die vaste brochure kan dan als bijlage toegevoegd worden aan deze regeling. Zo worden huurders duidelijk geïnformeerd, en weten verhuurders ook goed hoe zij dat kunnen doen.

Voor het specifieke deel zou het gaan om informatie die afhangt van de verhuurder of de woning in kwestie. Bijvoorbeeld een puntentelling van de woning en specificatie van de servicekosten. Om de uitvoerbaarheid hiervan te verbeteren, kan dan een formulier worden vastgesteld bij ministeriële regeling dat ingevuld kan worden door de verhuurder. Als dat formulier correct ingevuld overlegd is aan de huurder, wordt er automatisch voldaan aan de informatieverplichting. Er kan bijvoorbeeld gewerkt worden met een rechtsvermoeden.

Een voorstel voor de structuur van de regeling kan dan zijn:

"Artikel 1 Algemene informatie verplichtingen
1. De verhuurder verstrekt aan de huurder, voor zover dit niet in de huurovereenkomst is opgenomen, schriftelijke informatie over:
a. de verplichting van de huurder om de woon- of verblijfsruimte te gebruiken conform hetgeen
hierover is afgesproken in de huurovereenkomst en over wat de mogelijke gevolgen zijn
indien de woon- of verblijfsruimte voor andere doelen wordt gebruikt;
[... enz, huidige opsomming van het voorstel]
2. De verhuurder heeft in ieder geval de juiste informatie verstrekt aan de huurder, indien de verhuurder de informatiebrochure uit Bijlage 1 bij deze regeling heeft overlegd aan de huurder.

Artikel 2 Specifieke informatieverplichtingen
1. De verhuurder verstrekt aan de huurder, voor zover dit niet in de huurovereenkomst is opgenomen, schriftelijke informatie over:
a. de identiteit van de verhuurder
b. een puntentelling van de woning
c. het energielabel van de woning
[enz.]
2. De verhuurder wordt vermoed te hebben voldaan aan de in het eerste lid genoemde verplichting, indien de verhuurder het in Bijlage 2 bij deze regeling horende formulier heeft ingevuld en verstrekt aan de huurder"

Vraag3

Heeft u nog tips of suggesties om goed verhuurderschap te bevorderen en ongewenst verhuurgedrag te voorkomen?
Misschien is het een optie om wettelijke modelhuurcontracten vast te stellen, en dat er dan hogere eisen zijn aan huurcontracten die afwijken aan dit model (bijv. goedkeuring van de huurcommissie voor huurcontracten die niet gebaseerd zijn op wettelijke modelhuurcontracten). Zo kunnen huurders niet zomaar geïntimideerd worden met bepalingen in huurcontracten die eigenlijk in strijd zijn met de wet. Dan is er al een check vooraf, dat zorgt voor duidelijkere regels voor alle partijen en voorkomt hopelijk ook procedures.