Wijziging van de Jeugdwet en enkele andere wetten in verband met de verlenging van de duur van pleegzorg en het vervallen van de verleningsbeschikking bij machtigingen tot uithuisplaatsing en gesloten

Reactie

Naam Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen (NVP) (mr. P.K. van der Loo)
Plaats Utrecht
Datum 2 april 2020

Vraag1

Bent u het eens met de inhoud van het wetsvoorstel en de MvT?
De Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen is positief over het wetsvoorstel. Onder de huidige wetgeving is pleegzorg standaard mogelijk tot 18 jaar, met een verlengingsmogelijkheid tot 23 jaar. In de praktijk werd echter meestal uitgegaan van een eind op 18 jaar. Het is echter niet zo dat alle pleegkinderen klaar zijn voor de zelfstandigheid als zij 18 jaar zijn. De leeftijdsgrens van 18 jaar is dan wel een zeer abrupt einde van jeugdhulp. Het is niet voor niets dat er vaak van een ‘harde knip’ wordt gesproken. Door pleegzorg standaard te verlengen tot 21 jaar kunnen pleegkinderen zich vanuit de veilige omgeving van het pleeggezin voorbereiden op de zelfstandigheid.

Sinds 1 juli 2018 is pleegzorg standaard verlengd totdat een pleegkind 21 wordt, tenzij het pleegkind of de pleegouders hier bezwaar tegen hebben. Dit is vastgelegd in een bestuurlijke afspraak. In de praktijk merken wij echter dat er door gemeentes verschillend wordt omgegaan met deze bestuurlijke afspraak. Soms is het zo dat het pleegcontract standaard verlengd wordt tot 21 jaar, in andere gevallen wordt er ieder jaar opnieuw gekeken of verlenging noodzakelijk is. Het is daarom belangrijk dat het standaard verlengen van pleegzorg tot 21 jaar wettelijk wordt vastgelegd. Op deze manier wordt rechtszekerheid en gelijkheid gecreëerd voor zowel pleegkinderen als pleegouders.

Wij hebben nog inhoudelijke opmerkingen over een tweetal punten die in een apart document worden toegelicht.

Bijlage