Passend onderwijs

Reactie

Naam ROC Friese Poort (dhr. C. van Waveren)
Plaats Drachten
Datum 9 februari 2011

Vraag1

Wat is uw reactie op het wetsvoorstel? M.a.w.: Welke inhoudelijke suggestie(s) hebt u om het voorstel te verbeteren?

Geef hierbij a.u.b. aan in welke hoedanigheid u uw reactie geeft (leraar, ouder, schoolleider, leerling, ambulant begeleider etc.)
Cor van Waveren, coördinator gehandicaptenbeleid bij ROC Friese Poort en kerngroeplid van het Platform Gehandicapten MBO:
"Deelnemers met een beperking kunnen soms wel, soms niet aan alle diploma-eisen voldoen. In het VO is een individueel ontwikkelingsperspectief mogelijk voor leerlingen die een afwijkend programma volgen. Op de arbeidsmarkt zijn voor hen ook allerlei aanpassingen mogelijk. Maar in het MBO wordt de deelnemer met een beperking verplicht om een diploma te halen volgens de bestaande kwalificatiedossiers. Elke andere opbrengst wordt negatief gewaardeerd. Zo kan bijvoorbeeld een dove -ondanks ieders inspanning- geen diploma niveau 4 halen als hij onvoldoende scoort op luistervaardigheid Nederlands en spreekvaardigheid Engels. Zelfs niet als deze dove een miljoenenomzet haalt met zijn zelfgebouwde webwinkels (dat staat niet in het kwalificatiedossier). Gevolg: frustratie bij leerling, ouders en docenten, geen doorstroom naar HBO, lening wordt schuld, school krijgt geen VSV-bonus, geen diplomabekostiging, nee.... zelfs slechte naam vanwege onvoldoende rendement. En... volgende keer laten we een dove niet meer toe: selectie aan de poort.
Diplomeren is discrimineren: namelijk onderscheid maken tussen voldoende en onvoldoende. Maar iemand een diploma onthouden omdat het kwalificatiedossier dat nou eenmaal voorschrijft en geen alternatieven biedt, dat is een onwenselijke vorm van discriminatie. Daarom pleit ik ervoor dat de volgende oplossingen worden ingevoerd:
-maak -binnen het redelijke- ook in het MBO compensatie op inhoud (ontwikkelingsperspectief) mogelijk daar waar anders overduidelijk sprake is van onwenselijke discriminatie
-beloon een MBO instelling positief in plaats van negatief als die zich inspant om 'zware' zorgdeelnemers een individueel traject aan te bieden, zelfs als dat vanwege de beperking van de deelnemer niet tot een diploma leidt
Als er op het gebied van maatwerk of bekostiging namelijk niets verandert, dan zal de toegankelijkheid van het MBO snel afnemen. Of het moet straks zo worden dat dergelijke deelnemers niet meer geheel en al voor rekening en verantwoording van de MBO-school komen, bijvoorbeeld omdat de gemeente, het UWV of de Werkschool de verantwoordelijkheid voor hun trajecten op zich neemt. Maar er moet m.i. wat gebeuren op dit gebied."
cvanwaveren@rocfriesepoort.nl 0512-767719