Passend onderwijs

Reactie

Naam WSNS regio Leiden (R.J. Van den Berg)
Plaats Leiden
Datum 9 februari 2011

Vraag1

Wat is uw reactie op het wetsvoorstel? M.a.w.: Welke inhoudelijke suggestie(s) hebt u om het voorstel te verbeteren?

Geef hierbij a.u.b. aan in welke hoedanigheid u uw reactie geeft (leraar, ouder, schoolleider, leerling, ambulant begeleider etc.)
Als directeur van een groot samenwerkingsverband WSNS kan ik met een groot aantal van de uitgangspunten van het nieuwe voorgestelde beleid instemmen. We moeten af van 'het stickeren' van kinderen op basis van hun beperkingen. Het verdwijnen van de indicatiestelling door de REC's vergroot kansen om middelen effectief in te zetten die bedoeld zijn om kinderen te begeleiden in het regulier onderwijs. Echter de korting van 55% op het AB-deel van de LGF is extreem hoog. Als het regulier onderwijs passend onderwijs wil en moet gaan bieden zijn middelen nodig. Bovendien zullen door dit deel van de bezuinigingen veel mensen ontslagen worden bij de huidige ambulante diensten die juist veel specialistische kennis hebben waar mee reguliere scholen geholpen kunnen worden.

We willen in ons samenwerkingsverband gaan starten met teams van deskundigen op de basisscholen zelf die nu veel kinderen met beperkingen binnen hun populatie hebben. We gaan experimenten met co-teaching. Daarnaast willen we de expertise van het CJG koppelen aan deze teams. Geen ingewikkelde aanvraagprocedures voor ondersteuning maar concrete ondersteuning van leerkrachten op de scholen én in de klassen. Wij zien daar goede mogelijkheden. Het swv zal echter in wel erg korte tijd plannen moeten ontwikkelen om de onderwijszorgtoewijzing vorm te geven.
Het tijdpad is dramatisch kort!! Dat moet minimaal een jaar langer om te voorkomen dat we belanden in een chaos. Ook voor het overleg met ouders over het wegvallen van 'hun rugzak' en het nieuw te kiezen systeem van budgettering is tijd nodig.
Kortom: Stoppen met openeindfinanciering van het SO: akkoord. een milde bezuiniging: begrijpelijk. Een wel heel erg kort tijdpad voor de invoering: onacceptabel.