Het wetsvoorstel regelt de mogelijkheid om een efunctionaliteit aan te brengen op reisdocumenten en stelt kaders aan de voorzieningen en gegevens die nodig zijn voor het kunnen functioneren daarvan. Daarnaast wordt een uitbreiding van het basisregister reisdocumenten geregeld. Dit wetsvoorstel is aanvullend op het wetsvoorstel digitale overheid (WDO).
Consultatie gegevens
Publicatiedatum
18-12-2017
Einddatum consultatie
19-01-2018
Status
Gesloten
Type consultatie
Wet
Organisatie
Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Reacties worden gepubliceerd tijdens de loop van de consultatie. Alleen die reacties worden gepubliceerd waarvan is aangeven, door de inzender, dat deze openbaar mogen zijn.
Doelgroepen die door de regeling worden geraakt
Burgers.
Verwachte effecten van de regeling voor de doelgroepen
Voor burgers zal sprake zijn van een vermindering van de administratieve lasten doordat zij door gebruik van dit eID-middel (als authenticatiemiddel met een hoger betrouwbaarheidsniveau) een groter aantal diensten van de overheid digitaal kunnen afnemen dan nu het geval is. Het betreft dan diensten waarvoor nu nog een fysieke check van de identiteit nodig is. Deze diensten kunnen burgers dan plaats- en tijdonafhankelijk afnemen. Hierdoor vervallen onder meer reistijden naar het overheidsloket, wachttijden bij het loket en het handmatig invullen van formulieren. Tegelijkertijd moeten gebruikers van het eID-middel de e-functionaliteit op de Nederlandse identiteitskaart (NIK) thuis activeren door middel van een (PUK) code die wordt thuis gestuurd.