Aankondigingen over uw buurt

Zoals bouwplannen en verkeersmaatregelen.

Dienstverlening

Zoals belastingen, uitkeringen en subsidies.

Beleid & regelgeving

Officiƫle publicaties van de overheid.

Contactgegevens overheden

Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.

Wijziging Participatiewet en Ziektewet ivm breed offensief

Reactie

Naam Dhr. N.P. Ooijman
Plaats Zwolle
Datum 2 juni 2019

Vraag1

Het doel van deze consultatie is tweeledig:
1. Het informeren van de samenleving over het wetsvoorstel;
2. Het verzamelen van reacties over de inhoud van het wetsvoorstel.
Beste Staatssecretaris Van Ark,

De participatiewet is niet helemaal eerlijk en bestraft mensen om hun handicap. Ik vind het fijn om te zien dat u een voorstel doet om de participatiewet te wijzigen. Ik vind het erg goed dat u voorstelt om de regels over arbeidsvermogen over alle gemeenten gelijk te trekken. Ik zie graag nog drie andere zaken opgenomen worden in uw voorstel:
Ik zie graag dat mensen die onder de participatiewet werken niet meer onder het bijstandsregime werken. Niet alleen zorgt dit ervoor dat het onaantrekkelijk is voor veel mensen om te gaan werken, ook blijf je op deze manier gestraft worden om hun handicap. Door het bijstandsregime mogen we maar een beperkt deel eigen vermogen hebben. Wajongers die geen baan kunnen vinden worden nu gekort op hun uitkering. Ook dit is een straf op hun handicap. Een handicap hebben is al een hele beperking, een extra bestraffing van de overheid helpt daar helaas niet bij.
Mensen met een beperking moeten, volgens u, een aanvulling vanuit de bijstand krijgen om het minimumloon te verdienen. Maar houdt u daarbij rekening met de belemmerende regels die de bijstand met zich meebrengt? Ik zie graag dat, ondanks dat het een heel goed initiatief is, hier nog even goed naar gekeken wordt. Het is juist dat er maatregelen in de wet ingebouwd worden om misbruik te voorkomen, maar dit treft onevenredig de grote groep mensen die met veel moeite hard werken met een handicap. Het is fijn dat u aandacht geeft aan dit onderwerp, en ik zal met interesse de verdere ontwikklingen in de gaten houden.

Met vriendelijke groet,

N.P. Ooijman
Zoeken
Uitgebreid zoeken
Terug naar overzicht