Aankondigingen over uw buurt

Zoals bouwplannen en verkeersmaatregelen.

Dienstverlening

Zoals belastingen, uitkeringen en subsidies.

Beleid & regelgeving

Officiƫle publicaties van de overheid.

Contactgegevens overheden

Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.

Ontwerpbesluit single use plastics

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Amsterdam
Datum 3 juli 2020

Vraag1

Hebt u vragen of opmerkingen? U kunt reageren op het voorliggende ontwerpbesluit en de toelichting.

LET OP: om de richtlijn tijdig te kunnen implementeren kan niet van de voorschriften in de Richtlijn worden afgeweken, wel kunnen we zaken waar nodig verder verhelderen.
Het besluit single use plastics lijkt een uitstekende eerste stap in het verminderen van zwerfafval en met name het verminderen van plastic afval in zee.
Het beleid dat flessen een bepaald percentage recyclaat moeten hebben zal ook zorgen dat er meer behoefte is aan gerecycled plastic, wat de recyclingsindustrie ook zal steunen.
Wat nog wel een gemiste kans is bij dit besluit is dat er niets wordt genoemd over welke typen plastic gebruikt mogen worden. Sommige plastics zoals PET zijn zeer goed recyclebaar en zullen goed in een schema passen zoals nu voor de flessen is voorgesteld. Andere soorten plastic, zoals plastic folies - die bij single-use verpakkingen ook vaak voorkomen - zijn niet of zeer gering recyclebaar. Er zit nu geen druk op producenten om over te schakelen op beter recyclebare vormen van plastic, terwijl bijv. PET of onbewerkt karton vaak ook prima gebruikt kan worden voor bakjes. Het zou niet verkeerd zijn om nu vast voor te soorteren op verdere wetgeving door verschillende typen plastic op basis van recyclebaarheid anders te behandelen of in ieder geval anders in de wet te benoemen.
Zoeken
Uitgebreid zoeken
Terug naar overzicht