Ontwerpbesluit single use plastics

Reactie

Naam Conpax B.V., mede namens Plantics, Arnhem (Drs. Reijer Berendse)
Plaats Oosterhout (Gld.)
Datum 6 augustus 2020

Vraag1

Hebt u vragen of opmerkingen? U kunt reageren op het voorliggende ontwerpbesluit en de toelichting.

LET OP: om de richtlijn tijdig te kunnen implementeren kan niet van de voorschriften in de Richtlijn worden afgeweken, wel kunnen we zaken waar nodig verder verhelderen.
Daar, waar éénmalige plastic verpakkingen functioneel (vaak hygiënisch) noodzakelijk zijn, wordt gestreefd naar vervanging door alternatieven van hernieuwbare grondstoffen. De eindproducten moeten dan bij voorkeur composteerbaar zijn en in de natuur afgebroken kunnen worden, zonder schadelijke reststoffen in het milieu achter te laten.
Meestal worden die alternatieven gemaakt van vezelproducten, zoals papier, karton, bagasse en andere vezelhoudende reststoffen uit de land- en tuinbouw. Om deze alternatieven functioneel gelijkwaardig te doen zijn aan plastics, zijn innovaties op het gebied van additieven, coatings en dergelijke van essentieel belang. Door in het kader van de SUP-regeling gemodificeerde natuurlijke polymeren voor het gemak maar gelijk te stellen aan plastics, worden veel noodzakelijke innovaties op voorhand onmogelijk gemaakt. Dat, terwijl er momenteel additieven en coatings ontwikkeld worden, bijvoorbeeld op basis van harsen gemaakt uit 100% plantaardige grondstoffen,, die volledig composteerbaar en afbreekbaar zijn. Op die manier worden natuurlijke materialen van eigenschappen voorzien, die noodzakelijk zijn om duurzame alternatieven voor plastics te ontwikkelen.
Wij verzoeken u dan ook deze zienswijze, die niet rechtstreeks voortvloeit uit de EU-verordening, mede ter stimulering van de innovatiekracht van het Nederlandse bedrijfsleven, te herzien.