Ontwerpbesluit single use plastics

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Ede
Datum 7 augustus 2020

Vraag1

Hebt u vragen of opmerkingen? U kunt reageren op het voorliggende ontwerpbesluit en de toelichting.

LET OP: om de richtlijn tijdig te kunnen implementeren kan niet van de voorschriften in de Richtlijn worden afgeweken, wel kunnen we zaken waar nodig verder verhelderen.
Vochtige doekjes die door consumenten ten onrechte door het toilet worden gespoeld, zorgen voor grote problemen in het afvalwatersysteem: verstoppingen, vastlopende pompen en veel (onnodig) extra onderhoud. Dat leidt tot forse kosten voor gemeenten, waterschappen en particulieren, en voor ongewenste vuiluitworp vanuit rioolstelsels naar oppervlaktewater. De koepelorganisaties Stichting RIONED, Unie van Waterschappen en VNG becijferden dat eerder op enkele tientallen miljoenen euros per jaar.
De claims en instructies op de productverpakkingen van vochtige doekjes (‘doorspoelbaar’, ‘lost op’, ‘kan via het toilet weggespoeld worden’) zorgen voor verwarring en voor genoemd onjuiste doorspoelgedrag. Dat maakt dat het probleem nadrukkelijk een producentenverantwoordelijkheid heeft, die in het voorliggende wetsvoorstel onvoldoende ingevuld wordt.
Na vijftien jaar moeizame dialoog en schoorvoetende zelf-regulering door de producenten durft Stichting RIONED te stellen dat hun eigen verantwoordelijkheid onvoldoende tot uiting komt. In het besef dat de productgroep na de inwerkingtreding van dit Besluit niet uit de winkelschappen zal verdwijnen, vindt Stichting RIONED het daarom logisch en noodzakelijk dat de doekjesproducenten verantwoordelijk worden voor de meerkosten van alle onderhoud, beheer en schade ten gevolge van de vochtige doekjes in het afvalwatersysteem.
Wij verzoeken daarom de wetgever in artikel 4 lid b toe te voegen: "Vochtige doekjes die in het (afval)watersysteem worden aangetroffen, dienen als zwerfafval beschouwd te worden.”