Omvorming van de salderingsregeling voor kleinverbruikers

Reactie

Naam IBKM (Ir. van Dijk)
Plaats Delft
Datum 12 november 2019

Vraag1

Wilt u reageren op het wetsvoorstel dat de omvorming van de salderingsregeling regelt? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te downloaden.
Specifieke beleidsvoorstellen voor de sociale huursector
1. Zorg ervoor dat het dak potentieel volledig benut wordt en burgers optimaal gestimuleerd worden steeds meer duurzame stroom te gebruiken en steeds minder gas, door een harde garantie te geven dat het plaatsen van zonnepanelen altijd loont, ook in de (sociale) huursector. Houdt hierbij rekening met een toenemend stroomgebruik voor inductie koken en warmtepompen, zodat ook de warmtevraag duurzaam en lokaal kan worden ingevuld.

Maatregel:
Voer een salderingsquotum in van 2000 kWh zodat alle kleinverbruikers blijvend kunnen salderen tot dat getal. Dit kan gedaan worden als duurzame invulling van de vermindering energiebelasting (heffingskorting). Hierdoor is de belastingderving van de overheid beperkt, blijft het voordeel ook voor huurders bestaan
2. Maak een speciale regeling voor zeer energie zuinige / NOM woningen, en woningen met warmtepompen, waarin de energievraag geheel wordt ingevuld met duurzame stroom, meest van zonnepanelen. Door herziening saldering gaan huurders in deze woningen duurder uit zijn dan in een gewone woning. Dit is niet alleen in tegenstrijd met het ‘niet meer dan anders’ principe, het staat ook lijnrecht op het streven om van het gas af te gaan en ondermijnt het effect van de subsidies die worden gegeven voor warmtepompen.

Maatregel:
Voer een salderingsquotum in van 6000 kWh in zodat zeer energie woningen niet gefrustreerd worden in hun streven om van het gas af te gaan. Ook bij deze woningen kan dit middels de vermindering energiebelasting (heffingskorting) gerealiseerd worden.
3. Naast het besluit om de saldering af te bouwen, is er het plan om de stroomprijzen flexibel te maken. Energie leveranciers kunnen dan een lage stroomprijs geven voor geleverde stroom (overdag als het duurzame aanbod hoog is) en een hoge prijs vragen (’s avonds als de vraag hoog is). Energie producenten verkrijgen dan eigenlijk gratis stroom van onze sociale huurdaken zonder dat daar van hun een investering tegenover staat. Hun kosten voor het verkrijgen van stroom gaan dus omlaag, terwijl de kosten voor de huurder juist omhoog zouden gaan. Dit is de wereld op haar kop en is funest voor de energie transitie.

Maatregel:
Leg wat een ‘redelijke vergoeding’ voor stroom is vast in de wet. Koppel daartoe de stroomprijs aan de ENDEX, de langdurig gemiddelde stroomprijs, waardoor er geen onzekerheid ontstaat over de prijzen. Koppel de prijs niet aan de voorgesteld APX.