Besluit activiteiten leefomgeving (AMvB Omgevingswet)

Reactie

Naam NEN/NEC (ir. A.K. Havenith)
Plaats Delft
Datum 13 september 2016

Vraag1

Heeft u opmerkingen over het ontwerpbesluit activiteiten leefomgeving en de bijbehorende nota van toelichting?
Al vanaf 1924 ("Voorschriften betreffende de eischen, waaraan bovengrondse elektrische lijnen voor zeer hooge spanning moeten voldoen") zijn er regels waaraan hoogspanningslijnen en hoogspanningsmasten moeten voldoen. Deze uit 1924 daterende voorschriften zijn in 1948 aangepast aan de opzet en indeling van andere genormaliseerde voorschriften en gepubliceerd als N 1060 (latere edities: Nederlandse Norm NEN 1060).

Mede op Nederlands initiatief is in 2001 een Europese Norm (EN 50341-reeks) gepubliceerd, die in Europa alle nationale normen voor bovengrondse elektrischge verbindingen verving. De in Nederland gepubliceerde NEN-EN 50341-reeks verving zo NEN 1060.

In 2013 is een tweede editie van deze EN in Nederland gepubliceerd als NEN-EN 50341-1. Om uit bepaling 1.3 te citeren: "The standard specifies ..... the general requirements that shall be met for the structural and electrical design of overhead lines to ensure that the line is suitable for its purpose with due considaration given to safety of public, construction, operation, maintenance and environmental issues"; het is mede om deze reden dat de relevante Eurocodes zijn verwerkt in deze Europese norm zo dat deze Europese norm hetzelfde niveau van veiligheid in deze zin oplevert als het toepassen van de individuele (onderliggende) Eurocodes.

De normcommissie NEC 11/36 "Hoogspanningslijnen en isolatoren" bepleit derhalve het refereren naar deze NEN-EN 50341-reeks.