Nieuwe aanpak productverbetering – criteria

De overheid ontwikkelt een nieuwe aanpak voor productverbetering. In 2020 is een consultatie gehouden over de voorgestelde aanpak met criteria voor een aantal productgroepen. Hierop zijn diverse reacties ontvangen. Er zijn vervolgens voorstellen voor criteria opgesteld voor de voedingsmiddelengroepen brood/graanproducten, kaas, maaltijden, zoete snacks, bereidingsvetten en smeersels, visproducten, broodbeleg en frisdranken. Met voorliggende consultatie kunt u specifiek hierop reageren.

Consultatie gegevens

Publicatiedatum 23-02-2021
Einddatum consultatie 19-04-2021
Status Gesloten
Type consultatie Beleidsnota
Organisatie Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Onderwerpen Voeding

Publicatie reacties

Reacties worden gepubliceerd tijdens de loop van de consultatie. Alleen die reacties worden gepubliceerd waarvan is aangeven, door de inzender, dat deze openbaar mogen zijn.

Doelgroepen die door de regeling worden geraakt

Bedrijven (voedselproducenten en supermarkten), branche-organisaties, consumentenorganisaties, gezondheidsfondsen, voedingsdeskundigen en wetenschap.

Verwachte effecten van de regeling voor de doelgroepen

Doel is het verbeteren van de samenstelling van bewerkte voedingsmiddelen (bijv. minder suiker, zout en verzadigd vet, meer vezels en kleinere portiegroottes). In deze internetconsultatie gaat het om de voedingsmiddelengroepen: brood en graanproducten, ontbijtgranen, kaas, maaltijden, zoete snacks, bereidingsvetten en broodsmeersels, visproducten, broodbeleg en frisdranken. Dit betekent voor consumenten dat het productaanbod gezonder wordt.

Waarop kunt u reageren

Er kan worden gereageerd op:
- Indeling van de voedingsmiddelengroepen
- Voorgestelde grenswaarden voor zout, verzadigd vet, suiker, vezels Voor de voedingsmiddelengroepen brood en graanproducten, ontbijtgranen, kaas, maaltijden, zoete snacks, bereidingsvetten en broodsmeersels, visproducten, broodbeleg en frisdranken.

Downloads

Overige documenten

  • RIVM Bijlage bij Conceptrapport DEEL2 - criteria productverbetering 20200219

Externe bronnen

TK-brief productverbetering en voedselkeuzelogo (13-11-2020)

Bron: www.rijksoverheid.nl

Verslag internetconsultatie nieuwe aanpak productverbetering (13-11-2020)

Bron: www.rijksoverheid.nl

VWS - Voorstel voor de nieuwe aanpak productverbetering (maart 2020)

Bron: www.rijksoverheid.nl