Wet minimumbeloning zelfstandigen en zelfstandigenverklaring

Reactie

Naam WL Neijmeijer Management & Advies (WL Neijmeijer)
Plaats Nuenen
Datum 1 december 2019

Vraag1

Het doel van deze consultatie is tweeledig:
1. Het informeren van de samenleving over de voorgestelde maatregelen;
2. Het verzamelen van reacties over de inhoud van het wetsvoorstel.
Het enige positieve dat je als ZZP-er over de Wet minimumbeloning zelfstandigen kunt zeggen is dat de bedoeling goed is. De benodigde administratie om aan te tonen dat een opdracht inderdaad tegen een uurtarief van minimaal €16 is uitgevoerd lijkt mij het doel volledig voorbij te schieten. Bovendien worden alle ZZP-ers ermee opgezadeld, ook de groep die geen problemen heeft om van de inkomsten rond te komen.
Een ander vervelend effect van invoering van deze wet is het feit dat de ondernemer gedwongen wordt om openheid te geven over de details van de tijdbesteding voor een opdracht, ook als die voor een vaste prijs is aangenomen. Dat is uit zakelijk oogpunt zeer ongewenst. Ondernemen is meer dan plat uurtjes verkopen.

De groep die de overheid op deze manier wil ondersteunen zou meer gebaat zijn bij maatregelen die een aanstelling in loondienst voor de werkgevers aantrekkelijk maken. Waarom moet in deze situatie het voor de arbeidsmarkt aantrekkelijke alternatief (inhuren van ZZP-er) onaantrekkelijk gemaakt worden? Waarom niet het aantrekkelijker maken van het nu nog minder aantrekkelijke alternatief van loondienst? Dat kan bijvoorbeeld door de risico's voor de werkgever te verkleinen. Die risico's zijn met name de 2 jaar loondoorbetaling bij ziekte en de hoge drempel voor ontslag.

Over de zelfstandigenverklaring kan ik ook niet enthousiast zijn. Opdrachten kunnen langer duren of langer lopen dan een jaar. In die gevallen ligt de relatie tussen opdrachtgever en ZZP-er toch weer onder het vergrootglas, en zullen opdrachtgevers afhaken door onzekerheid. Waarom kan deze verklaring niet de looptijd van de opdracht als geldigheidsduur hebben?