Wet minimumbeloning zelfstandigen en zelfstandigenverklaring

Reactie

Naam P.M. Hordijk
Plaats Utrecht
Datum 8 december 2019

Vraag1

Het doel van deze consultatie is tweeledig:
1. Het informeren van de samenleving over de voorgestelde maatregelen;
2. Het verzamelen van reacties over de inhoud van het wetsvoorstel.
Geachte heer/mevrouw,

Hierbij wil ik reageren op het conceptvoorstel Wet minimumbeloning zelfstandigen (Wmz) en het conceptwetsvoorstel Zelfstandigenverklaring zoals gepubliceerd op 28 oktober 2019.

Als huisarts ben ik tegen de werking van de wet op de Zelfstandigenverklaring op mijn beroepsgroep. Om binnen de reikwijdte van deze wet te vallen – om onnodige administratie te voorkomen – zal ik mijn uurtarief moeten verhogen tot minimaal 75 euro. Dit zorgt voor hogere kosten in de zorg. Het draagt niet bij aan het terugdringen of voorkomen van schijnconstructies. Bovendien loop ik tegen een beperking van deze wet aan. Er mag geen opdracht aangegaan worden langer dan een jaar. Hierdoor komt de continuïteit van de zorg in het geding.

Als huisarts ben ik tegen de werking van de Wet minimumbeloning zelfstandigen op mijn beroepsgroep. Wanneer het niet mogelijk blijkt om een uurtarief van 75 euro te rekenen, zal ik mij aan de regels van deze wet moeten houden. Het doel, het beschermen van het minimuminkomen, is niet op mij of mijn beroepsgroep van toepassing. Onze tarieven liggen ver boven het minimumtarief van 16 euro per uur. Tevens zijn wij als huisarts verplicht om deel te nemen aan een pensioensregeling naar rato van het inkomen. Daarnaast is het gebruikelijk om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Kortom wij hebben de bescherming niet nodig. Deze wet zal zorgen voor onduidelijkheid én extra administratieve lasten in de zorg. Als de opdrachtgever zekerheid wil of echt sprake is van zelfstandigheid en ondernemerschap dan moet deze gebruik maken van een webmodule.
In het huidige systeem is dat niet nodig en kan een bijvoorbeeld zieke huisarts op het laatste moment op zoek naar vervanging. Met het nieuwe systeem verwacht ik dat het ZZP-schap onder huisartsen wordt ontmoedigd. Hierdoor zal er minder aanbod zijn en kan deze ZZP-er minder snel aan de slag. De zorg zal hierdoor onnodig duurder worden en de continuïteit komt in het geding.

Ik sluit mij aan bij het mooie praktijkvoorbeeld van collega LPL Vernooy; mag een praktijkhoudend huisarts u na inwerkingtreding van de wet bellen als hij op 2 januari 2021 om 6:30 mee wordt geconfronteerd door ziekte niet te kunnen werken. Het volle spreekuur begint om 8:00 uur en er moet een schaars geworden waarnemer worden gevonden en er moet voor die tijd ook nog een webmodule worden doorlopen, een offerte worden afgehandeld en een overeenkomst van opdracht worden getekend.