Wet minimumbeloning zelfstandigen en zelfstandigenverklaring

Reactie

Naam SvD Huisarts (Dr. S.J. van Dijk)
Plaats Nootdorp
Datum 22 november 2019

Vraag1

Het doel van deze consultatie is tweeledig:
1. Het informeren van de samenleving over de voorgestelde maatregelen;
2. Het verzamelen van reacties over de inhoud van het wetsvoorstel.
Als huisarts ben ik tegen een verplichte offerte. Dit brengt mij extra administratieve last die ten koste zal gaan van de tijd die ik heb voor patiëntenzorg. Het spreekt voor zich dat het doel van deze wet, namelijk het beschermen van het minimuminkomen, niet van toepassing is voor huisartsen. Deze wet dient daarmee geen enkel doel. Deze wet staat haaks op het initiatief om de zorg te ontregelen.

Als huisarts ben ik tegen de wet op de Zelfstandigenverklaring. Het dwingt de waarnemend huisarts om het uurtarief te verhogen om de administratieve rompslomp te beperken en om minder risico te lopen of loonheffingen. Het draagt niet bij aan het terugdringen of voorkomen van schijnconstructies. De arbeidsrelatie van de waarnemend huisarts onderscheidt zich op verschillende manieren. Zo stuurt een waarnemend huisarts anders medewerkers aan (doktersassistente), dit is ook vastgelegd in de Wkkgz.

Daarnaast werkt een waarnemend huisarts vaak meerdere jaren op verschillende praktijken omdat dit de continuïteit van de zorg ten goede komt. Praktijkhoudende huisartsen en patiënten hebben behoefte aan een dokter die continuïteit kan bieden en zowel de organisatie als de patiëntenpopulatie kent. De waarnemend huisarts valt in gedurende de vakantieperiodes, griepepidemie, zwangerschapsverlof, ziekte, "ouderdag", etc. Kortom, werken in de zorg vraagt om maatwerk als het gaat om de beoordeling van de arbeidsrelatie. De eerstelijnsgeneeskunde kan niet functioneren zonder zelfstandige huisartsen.

Het toepassen van deze wet is "penny wise, pound foolish". Doordat waarnemende huisartsen continue wisselen, omdat ze geen vaste werkplekken mogen hebben, ook niet voor 1 dag in de week, is er weinig kennis van de patient. Patienten worden sneller doorgestuurd, wat hogere zorgkosten met zich mee zal brengen. En de waarnemer zal hogere tarieven gaan vragen, om in segment 3 te komen. Dit zal in the end ook doorberekend worden in de zorgkosten. Wederom een stijging van de zorgkosten erbij. Die zorgkosten wordt weer doorberekend aan de burger, die niet blij daarmee gaat zijn. Dus waar het een goede oplossing lijkt om meer belasting binnen te krijgen en schijnzelfstandigheid tegen te gaan, gaat dit binnen het huisartsenvak niet werken. Als huisarts hoop ik dan ook dat u hier nog goed over nadenkt voordat u deze wet op deze beroepsgroep wilt toepassen in de huidige bedachte vorm.