Wet minimumbeloning zelfstandigen en zelfstandigenverklaring

Reactie

Naam Fundamentics BV (Ing J Molenaar)
Plaats Zevenhuizen
Datum 8 november 2019

Vraag1

Het doel van deze consultatie is tweeledig:
1. Het informeren van de samenleving over de voorgestelde maatregelen;
2. Het verzamelen van reacties over de inhoud van het wetsvoorstel.
Beste regelmakers,

Wat is het een ingewikkelde en onwerkbare regeling geworden. Ik begrijp het beschermen van de onderkant van de zelfstandigen markt, maar voor IT professionals, bouwkundigen die vaak op lange projecten worden ingezet (ook door de overheid!!) wordt deze regeling onnodig ingewikkeld en zijn zelfstandig professionals en hun opdrachtgevers de dupe wanneer projecten langer dan één jaar duren (samentelregeling), wat veelvuldig voorkomt. Waarom zo ingewikkeld? Een eenvoudige toetsing van zelfstandigen op de volgende punten kan toch ook?
- Is er een KVK inschrijving?
- Wordt er gehandeld uit een rechtspersoon?
- Worden alle belastingen correct en tijdig afgedragen (Omzetbelasting, Loonbelasting, Inkomstenbelasting, Dividendbelasting (i.g.v. een DGA))?
- Is er een pensioenregeling of oudedagsreserve in het bedrijf van de zelfstandige?
- Is er een vangnet voor twee jaar arbeidsongeschiktheid (in de vorm van een broodfonds of AOV)?
- Is er een vangnet voor permanente arbeidsongeschiktheid?
- Heeft de zelfstandige een bedrijfs-/beroepsaansprakelijkheidsverzekering?
- Werkt de zelfstandige vanuit huis of een eigen bedrijfslocatie?
- Wordt er een tarief boven het minimumtarief betaald?
- Zijn er meerdere opdrachtgevers per jaar?
- Is er geen sprake van een gezagsverhouding?
- Is er een loonadministratie (DGA)?
- Is er een gecontroleerde boekhouding?

Als alles met ja beantwoord kan worden is het geen probleem en is diegene een zelfstandige (die zelfstandig en verantwoordelijk handelt).
Als de conceptregeling die er nu ligt van kracht wordt, kom ik als zelfstandige in de problemen omdat ik als ICT-er werk op grote langlopende opdrachten voor overheid en bedrijven. Daarnaast werk ik ook als zelfstandig jeugdwerker. Ook dat zijn vaak projecten van twee tot drie jaar. Wil je als jeugdwerker het verschil kunnen maken zul je langere tijd moeten investeren in relaties met jongeren. Opdrachtgevers realiseren zich dit en geven opdrachten met die duur. Het in dienst treden voor de projectduur is geen optie vanwege versnipperde pensioenopbouw, het in dat geval niet kunnen aanhouden van mijn bedrijfspand, bedrijfsauto, enz. Die duur van één jaar zou ik graag geschrapt zien worden. Want dat is niet alleen nadelig voor de zelfstandige maar ook voor degene die de diensten inhuurt.

Ik wil u vragen nog een kritisch naar het voorstel te kijken en rekening te houden met de groep zelfstandigen waartoe ik behoor.