Wet minimumbeloning zelfstandigen en zelfstandigenverklaring

Reactie

Naam Niels Muller (Dhr N Muller)
Plaats Utrecht
Datum 28 november 2019

Vraag1

Het doel van deze consultatie is tweeledig:
1. Het informeren van de samenleving over de voorgestelde maatregelen;
2. Het verzamelen van reacties over de inhoud van het wetsvoorstel.
Ik begrijp dat de arbeids-onderkant van de samenleving beschermd moet worden en dat de huidige regelgeving verouderd is, maar ik verwacht dat deze maatregelen geen zin hebben.

€16,- is naar mijn menig veel te weinig om van te leven als zelfstandige. Zeker met de bijkomende verzekeringen en premies.
Daarnaast is het niet voor iedere ZZP'er weggelegd om 40 uur per week aan een opdracht te werken.
Met bijvoorbeeld maar 20 declarabele uren in de week is het met €16,- nog steeds armoede.

95% van mijn opdrachten als pianist is goed betaald, maar in een enkel geval kies ik er voor om tegen géén of slechte vergoeding mijn diensten te leveren.
Gewoon omdat ik dat wil, omdat het belangrijk is voor mijn netwerk of toekomst, of omdat een opdrachtgever (bejaardentehuis, school, gehandicapten-instelling) geen geld te besteden heeft. Mag dit dan ook niet meer omdat ik beschermd moet worden?

Is het niet beter om uit te zoeken hoe alle schijn-zelfstandigen in deze situatie zijn beland en hoe we ze weer terug in het oude vertrouwde 'in-dienst' systeem kunnen krijgen? Zelfstandig zijn werkt denk ik alleen als je het echt wil. Je moet er vrede mee hebben om met meer kansen maar minder zekerheid door het leven te gaan. Help de gedwongen groep mensen een handje en laat de rest met rust.

Wellicht iets verzinnen waardoor schijn-zelfstandigen makkelijker weer terug in dienst kunnen worden genomen?

Betreft de zelfstandigenverklaring:
Naar mijn mening zijn nog veruit de meeste zelfstandigen namelijk zelfstandig omdat ze zich prima kunnen redden, en omdat ze geen belang hebben bij allebei extra bemoeienissen en controles door de overheid. We doen ons werk, betalen onze belastingen en verplichtingen en redden ons daarmee.
Extra controles en contracten die vooraf/achteraf worden ingevoerd kosten me als eenmanszaak met 75 tot 100 opdrachtgevers per jaar enorm veel tijd. Tijd die ik liever nuttig besteed aan dingen die er wel toe doen.

Voor mij werkte een VAR prima. Dit stuurde ik jarenlang mee met een opdracht-factuur of offerte. Iedereen wist waar hij aan toe was.
Als ik bij iedere opdracht 10 minuten besteed aan het invullen van contracten voor en achteraf dan kost me dat al snel 1 a 2 volle werkdagen dagen per jaar.

Ook met de gedwongen arbeidsongeschiktheid en verplicht pensioen ben ik het oneens. Dit regel ik nu voor mijzelf.
Bescherm de mensen die het nodig hebben en laat het overgrote deel van mij en mijn collega's met rust.