Wet minimumbeloning zelfstandigen en zelfstandigenverklaring

Reactie

Naam BMW Collin
Plaats Amsterdam
Datum 9 december 2019

Vraag1

Het doel van deze consultatie is tweeledig:
1. Het informeren van de samenleving over de voorgestelde maatregelen;
2. Het verzamelen van reacties over de inhoud van het wetsvoorstel.
M.b.t. "Wet van …. houdende een minimumarbeidsbeloning voor zelfstandigen (Wet minimumbeloning zelfstandigen)"

Artikel 5: lijkt me onnodig belastend en alleen bedoeld om de regeldruk voor ondernemers te verhogen. Mocht in het uitzonderingsgeval dat een opdrachtnemer nog niet lang genoeg werknemers in dienst heeft om niet als zelfstandige voor deze wet te kwalificeren (wat is 'ie dan? een koelkastmagneet? een popliedje? een vracht bananen?) en mocht uit overige omstandigheden geen zelfstandigheid blijken, dan kan de belastingdienst en/of de rechter prima bepalen of de solidariteitsstaat schade heeft opgelopen en wie dat moet betalen.

Artikel 6: is het niet handiger om het om te draaien en te verklaren dat een opdrachtnemer die minder dan 16 euro per uur verdient is, per definitie een werknemer in die arbeidsrelatie is, zowel voor de loonbelasting als in het kader van het arbeidsrecht? Bij dat soort bedragen weten we immers ook per definitie dat de opdrachtgever niet de intentie heeft zich als een goed burger te gedragen. Met partijen als Post.nl en Uber Eats hoeft de staat echt geen medelijden te hebben, dat zijn parasieten.

Artikel 9: mijn god, wat lullen jullie veel. Waarom niet: de opdrachtnemer laat de opdrachtgever voor aanvang weten wat zijn tarief is, hoeveel uur hij kwijt denkt te zijn aan de uitvoering en wat het totaal ongeveer gaat kosten; en na oplevering: wat het gekost heeft.

Veel van dit artikel staat trouwens al in de wet op de omzetbelasting; is het niet handiger daarnaar te verwijzen? Iets als: "op de opdrachtnemer rusten dezelfde verplichtingen als in de wet op de omzetbelasting, ook al valt de opdrachtnemer in die wet onder een uitzondering."

Uiteraard ga ik niet akkoord met de algemene voorwaarden (er is geen overeenkomst tussen ons, dus gelden ook geen AV - wetgever, ken uw wet!), noch met de privacyverklaring (die niet opgedrongen mag worden - wetgever, serieus!)