Wetswijzigingen medezeggenschap scholen

Reactie

Naam Jurion (mr. W.D. (Dik) Berkhout)
Plaats Utrecht
Datum 11 september 2020

Vraag1

Wat vindt u van dit voorstel van wet?
Ik sluit mij aan bij de hoofdlijnen in de reacties van de AOb, VOO en Ouders en Onderwijs.

In het bijzonder zie ik niet in waarom de huidige instemmingsbevoegdheid inzake het schoolplan zou moeten worden ingeperkt tot een adviesbevoegdheid inzake de groepsgrootte. De nu geldende instemmingsbevoegdheid voor het schoolplan heeft bij mijn weten niet eerder tot praktische problemen geleid. Daarnaast is goede medezeggenschap gebaat bij een integrale afweging. Het uitzonderen van één (belangrijk) onderdeel van het pedagogisch-didactisch beleid levert daaraan mijns inziens geen positieve bijdrage. Ik begrijp dan ook niet hoe dit voorstel in de inleiding kan worden gepresenteerd als een versterking van de positie van medezeggenschapsorganen. Het omgekeerde is nadrukkelijk het geval.

Blijkens de toelichting heeft de Minister het voorstel om het instemmingsrecht van de MR om te zetten in een adviesrecht als suggestie van schoolbestuurders en schoolleiders overgenomen. Een volgende keer zou het goed zijn om hierover ook ouder- en personeelsvakorganisaties te consulteren. Ouders en personeelsleden zijn immers ook direct betrokken bij de effecten van het beleid over de (maximale) groepsgrootte.

Het is juist dat besluitvorming over de groepsgrootte vraagt om maatwerk op schoolniveau. Dat zou mijns inziens eerder aanleiding moeten zijn om te bepalen dat voorstellen op het punt van de groepsgrootte alleen op MR-niveau kunnen worden afgestemd dan om de inspraak van de MR bij het vaststellen van de groepsgrootte te beperken.