Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties (LBV)

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Laag-Keppel
Datum 10 mei 2022

Vraag1

U kunt van 10 mei tot en met 13 juni via deze website reageren op de regeling en de toelichting.
Als het werkelijk gaat om het verlagen van de stikstofbelasting op Natura2000 gebieden moet je de regeling ook aantrekkelijk maken voor jonge ondernemers die nog graag verder willen ondernemen in de agrarische sector op een locatie van een andere veehouder ver van een dergelijk gebied. Bied juist deze ondernemers perspectief en confronteer hen niet met voor hen onzinnige stoppersregelingen.

Vraag2

DDaarnaast zijn we specifiek benieuwd naar uw reactie op de volgende vragen.

Het bevoorschottingsritme:
Hoe kijkt u aan tegen het voorgestelde bevoorschottingsritme en in hoeverre sluit dit volgens u aan bij de kosten die gemaakt worden gedurende het beëindigingstraject?
Welk ritme toereikend is zal moeten blijken in de uitvoering, hier heb ik nu geen zicht op. Vergoed gemaakte kosten ruimhartig!

Vraag3

Ondersteunend beleid:
Stoppen met een bedrijf is een ingrijpend besluit voor iedere agrarische ondernemer en zijn of haar omgeving. Dit besluit vraagt niet alleen om inzicht in de financiële omstandigheden van het bedrijf, maar ook om inzicht in alternatieve activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan de herbestemming van een locatie. Ook emotionele overwegingen spelen een rol. Een veehouderij is vaak al generaties in de familie. Ondernemers ervaren hierdoor een barrière om te stoppen.

Het ministerie van LNV wil ondernemers helpen bij het maken van keuzes. Graag ontvangen wij uw antwoord op de volgende vragen:
• Wat zijn volgens u goede manieren om de veehouder te ondersteunen bij de afweging voor het beëindigen met hulp van deze regeling,
• Is een veehouder gebaat bij advisering over zijn toekomstmogelijkheden, al dan niet gefaciliteerd door de overheid, en op welke onderwerpen is de veehouder volgens u het meest gebaat bij deze advisering?
Biedt de veehouder een voucher waarmee hij de kennis/coaching kan inkopen die hij/zij nodig heeft. Maar start niet op voorhand al allerlei adviesprogramma's op. Dit brengt met zich mee dat weer veel geld bij de stropdassen terecht komt zonder dat duidelijk is of de veehouders die met de regelingen te maken er wel behoefte aan hebben.

Vraag4

Communicatie over de regeling:
• Via welke media zou u bij voorkeur op de hoogte gehouden worden van de regeling en de uitvoering ervan?

via internet en media. Elke belastingbetaler moet de kans hebben om op de hoogte te zijn van hoe deze subsidiepot besteed is. Maak maar duidelijk hoeveel er uiteindelijk aan gestopte veehouders betaald is en hoeveel onkosten in de uitvoering van de regeling gemaakt zijn..... ik laat me graag verrassen door mooie cijfers maar heb er op dit moment nog niet zoveel vertrouwen in.