Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties (LBV)

Reactie

Naam Anoniem
Plaats HEUSDEN GEM ASTEN
Datum 11 mei 2022

Vraag1

U kunt van 10 mei tot en met 13 juni via deze website reageren op de regeling en de toelichting.
Minister vd Wal wilde de boeren een woest aantrekkelijk aanbod doen, nou als ik de bedragen zie dan krijg ik het gevoel niet serieus genomen te worden. Ik kan niet geloven dat hier veel boeren voor warm lopen. Stel dat een boer van 55 jaar net uit de onkosten komt nadat hij met de bank en fiscaal afgerekend heeft dan is hij wel zijn inkomen tot zijn aow leeftijd kwijt., waar wordt dit vergoed? Het zou verstandig zijn dat men geen belasting over de subsidie hoeft te betalen dan heb je kans dat er wat meer interesse komt maar zo niet. Ook is de regelgeving waar je aan moet voldoen bijna ondoenlijk en weer goed voor allerlei adviesbureau's en juristen. Wil men snel zaken doen met geïnteresseerden dan zou het op 1 A4 tje moeten passen.

Vraag2

DDaarnaast zijn we specifiek benieuwd naar uw reactie op de volgende vragen.

Het bevoorschottingsritme:
Hoe kijkt u aan tegen het voorgestelde bevoorschottingsritme en in hoeverre sluit dit volgens u aan bij de kosten die gemaakt worden gedurende het beëindigingstraject?
Als je inschrijving in orde is zou er minimaal 80 % van het bedrag overgemaakt moeten worden en niet een kleiner gedeelte. Ook alle kosten die adviseurs rekenen moeten vergoed.

Vraag3

Ondersteunend beleid:
Stoppen met een bedrijf is een ingrijpend besluit voor iedere agrarische ondernemer en zijn of haar omgeving. Dit besluit vraagt niet alleen om inzicht in de financiële omstandigheden van het bedrijf, maar ook om inzicht in alternatieve activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan de herbestemming van een locatie. Ook emotionele overwegingen spelen een rol. Een veehouderij is vaak al generaties in de familie. Ondernemers ervaren hierdoor een barrière om te stoppen.

Het ministerie van LNV wil ondernemers helpen bij het maken van keuzes. Graag ontvangen wij uw antwoord op de volgende vragen:
• Wat zijn volgens u goede manieren om de veehouder te ondersteunen bij de afweging voor het beëindigen met hulp van deze regeling,
• Is een veehouder gebaat bij advisering over zijn toekomstmogelijkheden, al dan niet gefaciliteerd door de overheid, en op welke onderwerpen is de veehouder volgens u het meest gebaat bij deze advisering?
Soepel omgaan met boeren die bereid zijn te stoppen en geen muggezifterij kwa allerlei regeltjes om er toch weer niet aan mee te kunnen doen.

Vraag4

Communicatie over de regeling:
• Via welke media zou u bij voorkeur op de hoogte gehouden worden van de regeling en de uitvoering ervan?

Via overheid en provincie.