Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties (LBV)

Reactie

Naam P10 en Gemeente Hof van Twente (Beleidsmedewerker Plattelandsontwikkeling en P10 W. Pasman)
Plaats Goor
Datum 30 mei 2022

Vraag1

U kunt van 10 mei tot en met 13 juni via deze website reageren op de regeling en de toelichting.
De regeling gaat helaas alleen over opkoop/bedrijfsbeëindiging/verplaatsing. Wat mist is het verkennen wat de mogelijkheden zijn in het huidige bedrijf en de bedrijfsvoering.
De regeling zou zich kunnen richten op het vernieuwen/aanpassen van stallen met veel milieu invloed. Meegenomen moet worden dat de veehouders de afgelopen jaren veel in hun stallen geïnvesteerd hebben om aan alle eisen te kunnen voldoen. De vergoeding zou moeten zijn gebaseerd op de taxatiewaarde. Pas dan kan gezegd worden dat 100% van de waarde vergoed wordt. In de huidige situatie die wordt voorgesteld staat snelheid voorop en is het meer een streven naar die vergoeding.
Betrek gemeenten eerder in gesprekken met boeren die mogelijk gebruik willen maken van de regelingen. Ervaring leert dat gemeenten te vaak te laat worden betrokken. Zij hebben meer lokale kennis, kennen de bedrijven en kunnen provincie en rijk ook adviseren. Veel gemeenten weten waar de potentiële stoppers zitten, waar geen opvolging en /of een kleiner toekomstperspectief zit.
Grotere/toekomstbestendige bedrijven die in aanmerking komen voor de regeling hebben vaak geïnvesteerd in innovaties. Deze bedrijven hebben vaak wel opvolgers. Mogelijk is bedrijfsverplaatsing bespreekbaar. Hiervoor moet echter duidelijk zijn welke locaties geschikt zijn en waar potentiële stoppers zitten die niet in aanmerking komen voor de regeling. Probleem is dat het bedrijf door de ligging vaak minder waard is geworden (grondprijs naast N2000) en de nieuwe locatie vaak op gronden ligt met een hogere grondprijs.

Vraag2

DDaarnaast zijn we specifiek benieuwd naar uw reactie op de volgende vragen.

Het bevoorschottingsritme:
Hoe kijkt u aan tegen het voorgestelde bevoorschottingsritme en in hoeverre sluit dit volgens u aan bij de kosten die gemaakt worden gedurende het beëindigingstraject?
Zorg voor maatwerk en goede afstemming met de betrokken adviseur en bank!

Vraag3

Ondersteunend beleid:
Stoppen met een bedrijf is een ingrijpend besluit voor iedere agrarische ondernemer en zijn of haar omgeving. Dit besluit vraagt niet alleen om inzicht in de financiële omstandigheden van het bedrijf, maar ook om inzicht in alternatieve activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan de herbestemming van een locatie. Ook emotionele overwegingen spelen een rol. Een veehouderij is vaak al generaties in de familie. Ondernemers ervaren hierdoor een barrière om te stoppen.

Het ministerie van LNV wil ondernemers helpen bij het maken van keuzes. Graag ontvangen wij uw antwoord op de volgende vragen:
• Wat zijn volgens u goede manieren om de veehouder te ondersteunen bij de afweging voor het beëindigen met hulp van deze regeling,
• Is een veehouder gebaat bij advisering over zijn toekomstmogelijkheden, al dan niet gefaciliteerd door de overheid, en op welke onderwerpen is de veehouder volgens u het meest gebaat bij deze advisering?
De inzet zou moeten zijn dat de betrokkenen de kans krijgen om te blijven wonen en in aangepaste vorm op die locatie een bedrijf kunnen uitoefenen. De kansen liggen er veelal ook in verbreding van het bedrijfsmodel en innovatie in plaats van opkoop en verplaatsing. Zorg voor adviseurs die adviseren in het belang van de boer en niet voor andere belangen. Zorg ervoor dat deze ook advies kan geven over anders (kleinschaliger/extensief) boeren.

Vanuit de praktijk krijgen we vaak door dat de fiscale aspecten een belangrijke belemmering vormen. Werk naast deze regeling ook aan de mogelijkheden om deze belemmeringen op te lossen.

Heb oog voor emoties stoppen met een bedrijf is een emotionele beslissing vaak is een bedrijf al generaties in een familie dit maakt het gevoelsmatig moeilijk om te stoppen of het bedrijf te laten verplaatsen.

Vraag4

Communicatie over de regeling:
• Via welke media zou u bij voorkeur op de hoogte gehouden worden van de regeling en de uitvoering ervan?

Stem dit af met gemeenten!