Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties (LBV)

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Noordwolde
Datum 11 mei 2022

Vraag1

U kunt van 10 mei tot en met 13 juni via deze website reageren op de regeling en de toelichting.
In de Toelichting staat heel veel informatie die niet in deze Landelijke Beeindigingsregeling Veehouderij staat!! Zo worden er weer spelletjes gespreel met de afstandscriteria. De vrijgekomen ruimte wordt weer opgevuld door andere stikstof uitstotende activiteiten. De betaling is vér onder de maat. Er wordt gewerkt met voorschotten: waarschijnlijk moet men járen wachten op het geld.
Kortom: een heilloze Regeling bedacht door de (r)overheid. Over 30 jaar luidt het oordeel: de operatie is geslaagd, helaas zijn de patiënten overleden.
De regeling zelf is dusdanig ingewikkeld dat een 'normale' burger dit niet kan snappen; er zal weer een ware toevloed aan adviesbureautjes opgericht gaan worden om dit te begeleiden.

Vraag2

DDaarnaast zijn we specifiek benieuwd naar uw reactie op de volgende vragen.

Het bevoorschottingsritme:
Hoe kijkt u aan tegen het voorgestelde bevoorschottingsritme en in hoeverre sluit dit volgens u aan bij de kosten die gemaakt worden gedurende het beëindigingstraject?
Denk eens na: als u iets koopt in de winkel betaalt u dan ook in termijnen? Als u een huis koopt mag u de laatste betaling dan ook pas over jaren doen?
Kortom: Als de handtekening wordt gezet moet het geld op de bankrekening staan! Boter bij de vis.

Vraag3

Ondersteunend beleid:
Stoppen met een bedrijf is een ingrijpend besluit voor iedere agrarische ondernemer en zijn of haar omgeving. Dit besluit vraagt niet alleen om inzicht in de financiële omstandigheden van het bedrijf, maar ook om inzicht in alternatieve activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan de herbestemming van een locatie. Ook emotionele overwegingen spelen een rol. Een veehouderij is vaak al generaties in de familie. Ondernemers ervaren hierdoor een barrière om te stoppen.

Het ministerie van LNV wil ondernemers helpen bij het maken van keuzes. Graag ontvangen wij uw antwoord op de volgende vragen:
• Wat zijn volgens u goede manieren om de veehouder te ondersteunen bij de afweging voor het beëindigen met hulp van deze regeling,
• Is een veehouder gebaat bij advisering over zijn toekomstmogelijkheden, al dan niet gefaciliteerd door de overheid, en op welke onderwerpen is de veehouder volgens u het meest gebaat bij deze advisering?
Die begeleiding had er jaren terug al moeten zijn!! Boeren worden al jaren, al decennia, geconfronteerd met schandalige uit- en opkoopregelingen van de overheid. Waarom denkt u dat de boeren zo boos zijn? Omdat zij altijd de dupe zijn! Zij kennen de list en bedrog die blijkbaar horen bij de manier waarop de overheid dit spelletje speelt. De slapeloze nachten zijn al voorbij en de tranen zijn allang geplengd. Er is niets ergers dan een ambtenaar die zegt: Oh, ik begrijp u helemaal, ik voel met u mee en dan de stoelpoten onder je bedrijf wegzaagt.
Advisering halen we niet bij de Duivel. En ondersteuning zou (moeten) zijn: een goede, praktische regeling maken.

Vraag4

Communicatie over de regeling:
• Via welke media zou u bij voorkeur op de hoogte gehouden worden van de regeling en de uitvoering ervan?

Zet de informatie (transparant, eerlijk, alle informatie!) maar op uw eigen website. Als ik behoefte heb om het te lezen zoek ik het wel op.