Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties (LBV)

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Someren
Datum 8 juni 2022

Vraag1

U kunt van 10 mei tot en met 13 juni via deze website reageren op de regeling en de toelichting.
Zijn er wel voldoende mogelijkheden voor deelname voor varkenshouderij bedrijven? Met name in mijn provincie (Brabant) hebben bedrijven, waaronder het mijne, al veel stikstof (ammoniak) gereduceerd. Ik heb interesse in LBV omdat ik klaar ben met alle regelgeving, mijn leeftijd begint te spelen, en buiten het bedrijf al werk aangeboden heb gekregen. Ook ligt mijn bedrijf tussen 3 natura 2000 gebieden in (Peel). Maar zeer waarschijnlijk kan ik niet mee doen aan de regeling voorzover ik begrijp, omdat ik al 72% op bedrijfsniveau gereduceerd heb, en daarmee een groot deel stikstof al heb ingeleverd. Hierdoor kom ik nu niet meer aan de drempelwaarde voor opkoop! Ook voor de SrV regeling kwam ik om dezelfde redenen (teveel geur gereduceerd) niet in aanmerking. Vind het persoonlijk erg wrang dat bedrijven die al veel gereduceerd hebben, en veel kosten gemaakt, nu niet mee kunnen doen aan een vrijwillige opkoop regeling. Terwijl collega's in andere sectoren (zoals melkveehouderij en pluimveehouderij) amper iets aan reductie hebben hoeven te doen, en nu voorop staan om opgekocht te worden. Is hier maatwerk mogelijk?

Vraag2

DDaarnaast zijn we specifiek benieuwd naar uw reactie op de volgende vragen.

Het bevoorschottingsritme:
Hoe kijkt u aan tegen het voorgestelde bevoorschottingsritme en in hoeverre sluit dit volgens u aan bij de kosten die gemaakt worden gedurende het beëindigingstraject?
Zelf geen ervaring mee, maar wat ik hoor van bedrijven die met SrV regeling mee hebben gedaan is dit goed werkbaar.

Vraag3

Ondersteunend beleid:
Stoppen met een bedrijf is een ingrijpend besluit voor iedere agrarische ondernemer en zijn of haar omgeving. Dit besluit vraagt niet alleen om inzicht in de financiële omstandigheden van het bedrijf, maar ook om inzicht in alternatieve activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan de herbestemming van een locatie. Ook emotionele overwegingen spelen een rol. Een veehouderij is vaak al generaties in de familie. Ondernemers ervaren hierdoor een barrière om te stoppen.

Het ministerie van LNV wil ondernemers helpen bij het maken van keuzes. Graag ontvangen wij uw antwoord op de volgende vragen:
• Wat zijn volgens u goede manieren om de veehouder te ondersteunen bij de afweging voor het beëindigen met hulp van deze regeling,
• Is een veehouder gebaat bij advisering over zijn toekomstmogelijkheden, al dan niet gefaciliteerd door de overheid, en op welke onderwerpen is de veehouder volgens u het meest gebaat bij deze advisering?
Capaciteit bij lagere overheden creëren om bijvoorbeeld herbestemmingen vlot af te kunnen werken. In mijn gemeente zijn bedrijven die meegedaan hebben aan SrV en nu nog steeds geen passende herbestemming hebben door capaciteitsproblemen omgevingsdienst en complexe regelgeving. Overigens ook vergunningverlening voor verplichte aanpassingen (Brabants veehouderijbeleid) lopen nu al vast. Vorig jaar maart vergunningaanvraag gedaan voor aanpassing naar verplichte 85% reductie. Ben nu, 15 maanden verder, nog steeds niet verder dan bericht van ontvangst!!! Nederland loopt vast.

Vraag4

Communicatie over de regeling:
• Via welke media zou u bij voorkeur op de hoogte gehouden worden van de regeling en de uitvoering ervan?

Persoonlijke mail (via RVO) en via adviesbureau's