Wijziging Besluit BRP ivm verkorten inschrijftermijn vreemdelingen e.a.
Reactie
Naam
|
RK parochie St. Cornelius (W.J.M. Miltenburg)
|
Plaats
|
Heerlen
|
Datum
|
3 januari 2017
|
Vraag1
Wilt u reageren op deze regeling? Dan kunt u hier uw reactie geven.
Het is bijzonder jammer als SILA de betreffende gegevens niet meer krijgt, omdat we dan als kerk minder zicht hebben op wie van ons hulp verwachten, wie we kunnen benaderen om zich in te zetten en zo onze zorgtaak niet meer goed kunnen vervullen. De initiatieven moeten dan helemaal van de mensen zelf komen. Terwijl een teken van leven van de kant van de kerk mensen sterkt in hun eigenwaarde; dat ze erbij horen, dat we hen niet willen missen.
Onder het mom van meer privacy, of scheiding van kerk en staat, is ieder meer op zichzelf aangewezen en wordt onze samenleving alleen maar individualistischer.
Veel mensen vinden hun godsdienstige overtuiging wel belangrijk, maar worden nu benadeeld door hen die als overtuiging hebben dat de overheid hun deze service niet meer mag geven. Terwijl de SILA alleen gegevens ontvangt en doorgeeft van degenen die dit wel willen! De scheiding van kerk en staat wordt onnodig ver doorgevoerd als de SILA geen gegevens meer mag ontvangen. Niemand wordt hier beter van. De indruk wordt gewekt dat je kerken beter kunt negeren.
Deze motie tast de vrijheid van godsdienst niet aan. Maar het is wel een stapje in een richting die het kerken moeilijker maakt om actief in de samenleving aanwezig te zijn en zich maatschappelijk en sociaal in te zetten. Gelovig willen zijn betekent juist ook midden in de samenleving staan en deze menswaardiger maken. Dat moet toch ook mogen vanuit een (bijv.) christelijk perspectief. Landen zonder christelijke traditie zijn zeker niet socialer, integendeel.
Dat iedere mens waardevol is; een individu; zijn eigen mening mag hebben, enz. komt juist voort uit het christendom. Deze overtuiging - die we met de indieners van de motie delen - wordt niet beter beschermd door de wortels met de christelijke traditie door te snijden. Integendeel, dan krijgt de vrijheid autoritaire trekjes. Dan wordt de scheiding van kerk en staat een wapen in handen van een wat agressieve politiek die godsdienstige uitingen wil gaan verbieden, nu eens onder het mom van privacy en dan weer met als argument het non-discriminatieprincipe.
Om die weg niet op te gaan, pleit ik ervoor dat de SILA de persoonsgegevens blijft ontvangen van degenen die er geen bezwaar tegen hebben.
Wim Miltenburg