Wijziging Bro geliberaliseerde woningen voor middenhuur

Reactie

Naam Gemeente Amsterdam (drs DCJP Konings)
Plaats Amsterdam
Datum 1 december 2016

Vraag1

Heeft u opmerkingen op het ontwerpbesluit en nota van toelichting?
Het Ministerie van BZK heeft per e-mail aan gemeenten de vraag gesteld wat zij vinden van het voorstel om geliberaliseerde woningen in het middensegment op te nemen als aparte categorie in bestemmingsplannen. De gemeenten is gevraagd hun mening hierover te geven via een internetconsultatie. De gemeente Amsterdam maakt bij deze graag van deze mogelijkheid gebruik en geeft hierbij via deze consultatie haar reactie:

De woningmarkt in Amsterdam is zoals bekend oververhit. Dit geldt zeker voor de gebieden binnen de Ring. De middeninkomens hebben het moeilijk om aan een (andere) woning te komen. Enerzijds is de sociale sector voor hen niet of moeilijk toegankelijk en in de marktsector zijn de huur- en koopprijzen in meerdere gevallen te hoog. De gemeente probeert in die omstandigheden te sturen op meer beschikbaarheid van middensegment huurwoningen. Dat kan enerzijds door maatregelen die betrekking hebben op de woningvoorraad, bijvoorbeeld toegespitste afspraken met corporaties, en anderzijds door bij de uitgifte van grond te sturen op de realisatie van woningen in het midden huursegment. Maar er zijn ook gevallen waar de gemeente niet zelf de eigenaar van de grond is. Het kan gaan om grond onder te transformeren gebouwen of om ‘brown fields’ waar nieuwe ontwikkelingen geïnitieerd worden. Bij die gebouw- en gebiedstransformaties is de gemeente gediend met het in bestemmingsplannen – of wijzigingen daarvan - kunnen opnemen van middensegment huurwoningen, om daarmee waar nodig en gewenst te kunnen sturen op evenwichtige samenstelling van buurten/gebieden. Dan helpt het om instrumenten in handen te hebben waarmee het programma bij de ontwikkeling van locaties kan worden gestuurd.

De gemeente Amsterdam steunt dan ook graag het voornemen van de Minister – zoals opgenomen In de brief aan de Tweede Kamer van 19 september 2016 - om de regelgeving aan te passen. Terecht stelt de STEC-groep, die de Minister hierbij aanhaalt, dat het voor de planologische borging van vrije huurwoningen nodig is dat gemeenten de mogelijkheid krijgen deze categorie woningen op te nemen in het bestemmingsplan. Wij hebben begrepen dat bij de invulling hiervan een maximum huurprijs kan worden opgenomen. Wij zouden willen pleiten voor een aanvullende mogelijkheid om ook regels met betrekking tot de woninggrootte te kunnen opnemen.