wetsvoorstel Huur en inkomensgrenzen

Reactie

Naam bezorgde burger (stop afbraak inspraak huurders) dré hopmans
Plaats utrecht
Datum 8 augustus 2019

Vraag1

Er kan gereageerd worden op alle aspecten van dit conceptwetsvoorstel
Een andere invalshoek. Wat de rol en kansen zijn om ongewenst verhuurdersbeleid bij te sturen; via de jaarlijkse onderhandeling rond prestatieafspraken.
Zeker wenselijk als de verhuurder het ei van Columbus gevonden lijkt te hebben om de doorstroming te stimuleren; je zegt gewoon 837 reguliere huurovereenkomsten aangegaan voor onbepaalde tijd met volledige huurbescherming op; als verhuurder accepteer je niet langer meer de bestaande huurcontracten. Dat huurders uit de kwetsbare en bijzondere doelgroepen en statushouders hier ook slachtoffer van kunnen worden mag duidelijk zijn.
Dit doe je als verhuurder alleen maar als de Huisvestingswet 2014, Huisvestingsverordening 2019 en andere wet- en regelgeving niet voor deze verhuurder gelden.
Als dit kan, dan betekent dit het feitelijke einde van iedere vorm van huurbescherming. Als dit kan dan maak je een stuk minder druk over wat in dit wetsvoorstel staat.

Uiteraard denkt U als lezer: iemand zegt op een bepaald moment toch ‘stop afbraak volledige huurbescherming’.
Niet dus. Ook niet door de huurderskoepel; een koepel die alleen aanspraak kan maken op de rechten uit de Wet op het overleg huurders verhuurder (Wohv) wanneer deze koepel aan de in de wet gestelde eisen voldoet. Het mag duidelijk zijn dat dit niet het geval is, als
1. de koepel haar achterban duidelijk niet raadpleegt; citaat “als wij [het bestuur van een huurdersvereniging] deze zouden verspreiden brengt dit onze goede onderhandelingspositie in gevaar. Ook na het ondertekenen van de prestatieafspraken.” en daarmee de waarborgen van inspraak van de huurders volledig ondermijnt.
2. niet-huurders meer weten dan huurders.
3. de koepel duidelijk in strijd met haar eigen statuten handelt.
4. etc.
De wet Wohv is glashelder, maar de wijze hoe sommige huurders en koepels ermee omgaan is ‘teleurstellend’. De koepel mag niet enige inspraak orgaan zijn.
Prestatieafspraken, statutenwijzigingen, verkoop, sloop en renovatie woningen, ruilen en labelen van woningen, ondernemingsplannen, verhuur- en toewijzingsbeleid, huurprijsontwikkelingen, e.d. vallen onder de inspraak van huurders. Het gaat immers om alles, dat een huurder direct kan raken.

Dank voor Uw aandacht. Bezorgde burger opkomend voor de kwetsbaren.

Bijlage