wetsvoorstel Huur en inkomensgrenzen

Reactie

Naam Drs I.E. Mielitz
Plaats Amsterdam
Datum 7 augustus 2019

Vraag1

Er kan gereageerd worden op alle aspecten van dit conceptwetsvoorstel
SOCIALE WONINGBOUW VERDIENT SOCIAAL BELEID:

1. Er wordt ingezet op hogere huur voor middeninkomens vanuit de gedachte dat zij dan betaalbare woningen vrij maken voor andere groepen.
Ten eerste is gemengd wonen van lage en middeninkomens belangrijk voor de leefbaarheid. Laat ons door elkaar heen (blijven) wonen, als de ene buur meer gaat verdienen en de andere op een laag niveau blijft steken.
Ten tweede klopt de redenering niet: waar moeten de middeninkomensgroepen dan naar toe? Ook middeninkomens kunnen geen woning vinden, niet in de huur sector en niet in de koopsector.

2. Plannen om de inkomensgrenzen voor toegang tot sociale huur van woningcorporaties te veranderen:
Dat betekent een een achteruitgang voor alleenstaanden.
Vooral jonge mensen uit beroepsgroepen als onderwijs, verzorging en verpleging, maar ook de oudere alleenstaanden die na veel arbeidsjaren eindelijk een redelijk salaris of een pensioen hebben opgebouwd, zijn de dupe. Ook zij komen bij (noodgedwongen) verhuizing dan niet meer in aanmerking voor een sociale huurwoning.

3. De schaarste aan huurwoningen is een gevolg van jarenlang woonbeleid waarbij de sociale sector werdt uitgekleed èn niet genoeg werd gebouwd. Het is slecht beleid hiervoor nu de huurders op te laten draaien met hogere huren.

4. Woningschaarste wordt als argument gebruikt om huren te verhogen: huurders zouden meer moeten gaan betalen zodat verhuurders kunnen investeren. Daar was de verhuurdersheffing toch voor bedoeld!