wetsvoorstel Huur en inkomensgrenzen

Reactie

Naam Landelijke Studentenvakbond (Beleidsmedewerker studentenhuisvesting N Van Manen)
Plaats Utrecht
Datum 7 augustus 2019

Vraag1

Er kan gereageerd worden op alle aspecten van dit conceptwetsvoorstel
Beste heer/mevrouw,

De LSVb maakt graag gebruik van de mogelijkheid om te reageren op het wetsvoorstel huur- en inkomensgrenzen.

Verschillende onderzoeken tonen aan dat huren steeds verder stijgen en dat deze al jaren in verregaande mate het WWS ontstijgen. Daarom is het versoepelen van huurverhogingsmaatregelen geen wenselijke optie. Een vervangende structurele oplossing die de LSVb liever ziet is het afschaffen van de verhuurderheffing. Deze maatregel zorgt er namelijk voor dat verhuurders hun financiële slagkracht zien afnemen en genoodzaakt worden hun huren te verhogen.

Het toepassen van een tijdelijke huurkorting is op korte termijn een aardige bijkomstigheid voor de huurder, maar tegelijkertijd oogt het als een reactie op de toenemende huurprijzen in de sociale sector. Dit vraagt om een structurele oplossing en strikt genomen is een tijdelijke huurkorting dat niet. De huurder wordt namelijk geholpen met een huurkorting, maar betaalt erna alsnog het volle bedrag.

Het sneller verhogen van huren onder de €300 zorgt ervoor dat het zeer kleine percentage kamers dat nog conform WWS verhuurd wordt onvermijdelijk deze grens gaat passeren. Daarmee worden zelfs de spreekwoordelijke bezemkasten onder de wooneenheden onbetaalbaar. Verhuurders gaan uit van de toegestane huurverhoging en confronteren de huurders ermee, die bovendien lang niet altijd op de hoogte zijn van het bestaan van het WWS. Er zijn zelfs onderwijsinstellingen die aangeven dat verhuurders elke prijs voor hun woning mogen vragen. Omdat met name internationale studenten een verminderd zicht hebben op de geldende huurprijswet- en regelgeving, is het risico dat zij huurverhogingen klakkeloos denken te moeten accepteren. De LSVb is dus tegen deze maatregel.

Wat de differentiatie van de DAEB-inkomensgrenzen betreft vraagt de LSVb zich af wat onder het inkomen van studenten wordt geschaard. Valt de studielening hier ook onder? De uitkering van DUO is een schuld, waardoor dit niet als inkomen zou moeten worden beschouwd.

Ten slotte valt het de LSVb op dat in het voorstel vaak de term prijs-kwaliteitverhoudingen is opgenomen. Is deze nog aanwezig in een situatie waarin de noodzaak bestaat om in een slecht onderhouden pand te wonen, bij gebrek aan een betere woning?

Wij hopen dat onze opmerkingen verwerkt kunnen worden.

Met vriendelijke groet,

Naomi van Manen
Landelijke Studentenvakbond (0302316464)