Wijziging van de Huisvestingswet 2014

Reactie

Naam Portaal (H.A. Schreuders)
Plaats Utrecht
Datum 11 januari 2022

Vraag1

Wat is uw mening over dit wetsvoorstel?
De voorgestelde wijziging van de Huisvestingswet 2014 mist het element ‘woningtoewijzing met voorrang aan dragende bewoners’.

Vraag2

Heeft u suggesties ter verbetering van het wetsvoorstel?
In 2021 heeft Portaal vanuit de gezamenlijke corporaties van Utrecht en de gemeente Utrecht al input geleverd voor de ‘uitvraag voor (experimentele) ruimte in de wet- en regelgeving in het kader van het programma Leefbaarheid en Veiligheid van het ministerie van BZK;
Investeren in leefbare en weerbare gebieden” (zie bijlage).

In dit stuk hebben wij aangegeven dat de Huisvestingswet en de Wbmgp mogelijkheden kennen, maar dat we een voorrangsregel missen die het mogelijk maakt om voorrang te verlenen aan ‘dragende bewoners’ in de bestaande voorraad wanneer dit wenselijk is op basis van ernstige leefbaarheidsproblematiek. Deze voorrangsregel als onderdeel van een bredere leefbaarheidsaanpak van ook gemeente en andere partijen.

In de voorgestelde wijzigingen van de Huisvestingswet zien we deze door ons gewenste optie uit de notitie niet terug. De aangepaste wet biedt wel mogelijkheden om in te grijpen op het woonruimtevoorraadbeheer (o.a. verkamering, omzetting, toeristisch verhuur) in relatie tot leefbaarheid. Graag zien wij de aandacht voor de leefbaarheid, ook via woningtoewijzing terug. Bijvoorbeeld in de vorm van een instrument of maatregel waardoor een deel van de woningtoewijzing aan ‘dragende huurders’ een onderdeel kan zijn van een bredere aanpak gericht op het voorkomen en bestrijden van leefbaarheidsproblemen in kwetsbare wijken.

In de praktijk maken we nu in Utrecht deels gebruik van de experiment-ruimte/lokaal maatwerk, aangevuld met bijv. de mogelijkheden voor voorrang voor ‘essentiële beroepen’ en toewijzing aan middeninkomens. Maar graag willen we ons inmiddels bewezen concept van woonvormen zoals Gemengd Wonen met dragende huurders (huurders die een ‘goede buur’ willen zijn) en vragende huurders (huurders die soms wat hulp nodig hebben bij zelfstandig wonen), verder uitbreiden naar kwetsbare complexen waar de leefbaarheid ernstig onder druk staat. We hopen dat hiervoor ook mogelijkheden worden opgenomen in de vernieuwde Huisvestingswet.

Bijlage