Minimaliseren gaswinning Groningenveld

Reactie

Naam Ing. J.J. Valk
Plaats Godlinze
Datum 12 april 2018

Vraag1

Heeft u opmerkingen naar aanleiding van de consultatie van dit wetsvoorstel?
Naar mijn mening is er geen aanpassing van de mijnbouwwet en gaswet nodig. We moeten veel sneller van het Gronings gas af dan nu de bedoeling is (uitfaseren vanaf 2030)
SodM geeft aan zo spoedig mogelijk terug te gaan naar onder 12 miljard kuub. Is 4 jaar zo spoedig mogelijk?
Waarom niet nu starten met ombouw van huisaansluitingen van laag- naar hoogcalorisch gas. Zoals in België nu gebeurt. Bijna al onze apparatuur is al geschikt voor meerder soorten gas dus het kan relatief snel. In de jaren 60 zijn alle woningen binnen een aantal jaar aangesloten op het Groninger gas. Er moest toen veel meer werk verricht worden omdat de infrastructuur er nog niet lag en dit kon in 5 jaar tijd. Dus dit moet nu zeker mogelijk zijn.
Ondertussen kan per woning gekeken worden of de eigenaar/bewoner een gasaansluiting wil of niet. Met subsidie voor het niet aansluiten op het gasnet waardoor de eigenaar/bewoner zelf verantwoordelijk wordt voor de warmtevoorziening maak je stappen in de energietransitie om zo snel mogelijk van het gas af te komen.
Ook kan er gekeken worden of wijken in z’n geheel van het gas af kunnen door warmteprojecten.
In de plannen zoals ze er nu liggen is er niet een daadwerkelijke oplossing voor het probleem en zullen ook na 2030 stikstoffabrieken nodig zijn om gas te converteren.
De stikstoffabriek is ook niet nodig omdat het gas helemaal niet geconverteerd hoeft te worden. Dit spaart het milieu en het geld wat hiermee bespaart wordt kan gebruikt worden voor de energietransitie.
De infrastructuur die er nu ligt kan gebruikt worden om in de toekomst groen gas door heen te laten stromen. Het is een goede oplossing voor Groningen omdat er dan binnen 5 jaar echt gestopt gaat worden met gas winnen en het is goed om een soort tussenstap te maken naar de nodige energietransitie.
Wanneer we op deze manier helemaal van het Gronings gas afgaan dan zijn er geen aanpassingen van de mijnbouwwet en gaswet nodig.
De aanpassingen van de wet die er liggen vind ik trouwens niet eerlijk ten opzichte tot andere delen van het land. En is wat mij betreft rechtsongelijkheid. Waarom zouden er bij ons andere veiligheidsnormen gelden als in de rest van het land. Terwijl er nu al niet aan de normen voldaan wordt en terwijl we nu al aantoonbaar onveiliger leven dan anderen in dit land.

12 april 2018
Mw. ing. J.J. Valk