Gesloten consultaties

Na afloop van de consultatietermijn worden de ingekomen reacties bekeken en wordt eventueel het voorstel voor de wettelijke regeling aangepast. Nadat de ministerraad of de minister besloten heeft over het definitieve voorstel wordt in een verslag op hoofdlijnen informatie verschaft over de belangrijkste resultaten van de consultatie.

Er zijn in totaal 2668 consultaties, waarvan de consultatie is gesloten.

  • Wet gemeentelijk toezicht seksbedrijven

    Dit voorstel wijzigt artikel 151a van de Gemeentewet. Op basis van dit artikel kunnen gemeenten momenteel al een verordening vaststellen waarin voorschriften worden gesteld met betrekking tot het bedrijfsmatig geven van gelegenheid tot het verrichten van seksuele handelingen met of voor een derde tegen betaling. Een gemeente kan bijvoorbeeld een vergunning verplicht stellen voor prostitutiebedrijven. Het kan vervolgens voor de exploitant (vergunninghouders) en gemeenten noodzakelijk zijn om bepaalde bijzondere persoonsgegevens te verwerken om deze voorschriften te kunnen naleven en te handhaven. Bijvoorbeeld omdat een vergunninghouder met sekswerkers een intakegesprek moet voeren om na te gaan of diegene vrijwillig het werk wil gaan doen. De gemeente moet kunnen controleren of de exploitant dit inderdaad is nagegaan. Het wetsvoorstel maakt dit mogelijk. 

  • Wijziging van de Woningwet in verband met de verlengde opschorting van de marktverkenning

    In het coalitieakkoord ‘Omzien naar elkaar, vooruitkijken naar de toekomst’ (Kamerstukken II, 2021D50025) is afgesproken om de marktverkenning voor commerciële activiteiten van corporaties gedurende de hele kabinetsperiode op te schorten. Dat betekent dat de marktverkenning niet tot 1 januari 2024, maar tot 1 juli 2025 wordt opgeschort. Corporaties hoeven gedurende een langere periode geen goedkeuring te vragen voor investeringen in diensten niet behorend tot het algemeen economisch belang (niet-DAEB), zoals investeringen in middenhuurwoningen. De Aw hoeft gedurende een langere periode van opschorting geen goedkeuring te verlenen. Gemeenten hoeven tijdens deze periode geen procedure van marktverkenning te doorlopen.

  • Verzamelwet BZK 20XX

    Met dit concept van het wetsvoorstel Verzamelwet BZK 20XX worden meerdere, vooral technische, fouten hersteld in meerdere wetten op het terrein van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Deze fouten zijn bijvoorbeeld taal- en spelfouten, onjuiste verwijzing naar een andere wet.

  • Wijziging Regeling subsidies hoogwaterbescherming 2014

    Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt een wijziging voor van de Regeling subsidies hoogwaterbescherming 2014. De wijziging is gericht op de jaarlijkse (financiële) verantwoording van een experiment of demonstratieproject (zoals genoemd in artikel 15 van de regeling).

  • Besluit dierlijke producten

    Wijziging besluit, en daarmee samenhangende regeling, dierlijke producten

  • Experimenteerregeling Schiphol

    Het kabinet heeft in juni 2022 gekozen om met voorrang de geluidsoverlast van Schiphol aan te pakken en tegelijk de economische (hub)functie te behouden. Hiervoor is een aantal maatregelen aangekondigd. De eerste maatregel is het beëindigen van het zogenaamde anticiperend handhaven van de geluidsnormen, gecombineerd met een regeling om het strikt preferentieel baangebruik voort te kunnen zetten. Het anticiperend handhaven wordt per 1 november 2023 beëindigd.

  • Regeling toetswijzer doorstroomtoets PO Bonaire

    De in consultatie liggende regeling met daarin de toetswijzer voor de doorstroomtoets primair onderwijs Bonaire geeft weer aan welke eisen de doorstroomtoets primair onderwijs Bonaire moet voldoen voor wat betreft inhoud en vorm. De toetswijzer expliciteert de inhoudelijke kwaliteitseisen voor de wettelijk verplichte domeinen en vaardigheden die gelden. Daarnaast worden de kwaliteitseisen beschreven voor de domeinen en vaardigheden die optioneel in de doorstroomtoets kunnen worden opgenomen.

  • Wet kwaliteitsbevordering uitvoering verkiezingsproces

    Met dit wetsvoorstel wordt geregeld dat de Kiesraad extra taken en bevoegdheden krijgt om de kwaliteit van de uitvoering van het verkiezingsproces te beoordelen en verder te bevorderen.

  • Inframarginale elektriciteitsheffing

    Met het conceptwetsvoorstel wordt aan elektriciteitsproducenten in Nederland met een productie-installatie vanaf 1 MW een heffing opgelegd voor marktinkomsten boven een vrijgesteld bedrag per MWh voor de periode december 2022-juni 2023. Deze heffing is verplicht volgens verordening (EU) 2022/1854 betreffende een noodinterventie in verband met hoge energieprijzen.

  • Regeling macrodoelmatig opleidingsaanbod hoger onderwijs 2023

    Met deze regeling wordt de Regeling macrodoelmatigheid hoger onderwijs 2018 ingetrokken. Deze nieuwe regeling sluit aan bij het beleidsvoornemen van de Minister voor het creëren van rust en ruimte in het onderwijsstelsel.