Besluit Experiment gesloten coffeeshopketen

Reactie

Naam Kielverhalen (Journalist Tom Kiel)
Plaats Hilversum
Datum 6 december 2018

Vraag1

Bent u van mening dat de geslotenheid van de coffeeshopketen wordt geborgd met de eisen die zijn opgenomen in het besluit?
Ja

Vraag2

Bent u van mening dat de eisen die gedurende het experiment voor aangewezen telers en deelnemende coffeeshops gelden, voldoende duidelijk en toereikend zijn?
De eisen zijn duidelijk, maar tegelijkertijd voor een gedeelte problematisch.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft in onvoldoende mate vergunningen verleend voor het testen van cannabis bestemd voor recreatieve doeleinden. Er zijn diverse particuliere aanbieders van dergelijke analyses, maar tot op heden hebben zij nog geen vergunning van de minister kunnen ontvangen. Daardoor is nog niet bekend hoe de kwaliteit van de cannabis gewaarborgd gaat worden.

Ook is nog onduidelijk in welke mate telers bevoegd zijn om hun product te bewerken. Hasj kan op veel verschillende manieren gemaakt worden: met een zeef, met speciale Ice-o-latorzakken of met diverse oplosmiddelen (enthanol, butaan, CO2). Elke productiemethode zal een bepaalde kwaliteit qua smaak en samenstelling opleveren. Bij hasj verkregen uit extracties kunnen verschillende extracten met elkaar gemengd worden om een bepaald eindproduct te verkrijgen. Dit zou een product van constante kwaliteit kunnen waarborgen.

Vraag3

Bent u van mening dat bepaalde eisen anders zouden moeten luiden ten behoeve van een efficiënte bedrijfsvoering door aangewezen telers of deelnemende coffeeshops, en zo ja, in welke zin? Kunt u daarbij aangeven op welke wijze de geslotenheid van de coffeeshopketen wordt geborgd?
Voordat grootschalig cannabis geproduceerd kan worden met een consistente kwaliteit, zullen er eerst stabiele rassen ontwikkeld moeten worden. Die rassen bestaan nu niet of nauwelijks vanwege strenge uitvoering van de Opiumwet, en lukrake kruising tussen individuele planten die daarvan het gevolg is.

Voor optimale zaadveredeling is een proces van 7 generaties nodig en een teeltlocatie die niet per se bestemd is voor productie van consumptiegoederen, maar puur ter veredeling van het ras. Dat proces kan eventueel verbeterd worden met behulp van genetische tests, al dan niet in samenwerking met een universiteit.

Vraag4

Bent u van mening dat de procedure voor de aanwijzing van telers voldoende duidelijk en toereikend is?
De eisen zijn duidelijk, maar door alle veroordeelde telers bij voorbaat uit te sluiten van het experiment wordt een hoop kennis en vaardigheid verspild. Bovendien, en dit moet niet lichtzinnig genomen worden, zijn mogelijk juist de veroordeelde henneptelers mensen met passie, met hart voor de zaak.
Door de teelt van cannabis uit te besteden aan personen, danwel organisaties, die geen voorgaande ervaring hebben met cannabis, wordt de situatie aannemelijker dat telers zich aanmelden die alleen oog hebben voor de winstmaximalisatie van hennep. Dit versterkt het onderliggende neo-liberale model waarin telers met name oog hebben voor de winsten van hun product, maar niet zozeer voor de kwaliteit dan wel de volksgezondheid.

Het is alsof alle abdijen moeten stoppen speciaalbier te produceren en alleen conglomeraten zoals Heineken en Jupiler nog mogen produceren. Daar krijg je wel producten van met constante kwaliteit, maar zeker geen producten van optimale kwaliteit. Terwijl die kwaliteit (in termen van smaak en effect) ontzettend belangrijk gaat worden bij het winnen van het vertrouwen van de cannabisconsument.

Vraag5

Bent u van mening dat met de eisen die zijn opgenomen in het besluit de openbare orde en de veiligheid tijdens het experiment voldoende wordt geborgd?
Gedeeltelijk.
Diverse coffeeshophouders hebben te kennen gegeven dat zij niet graag een weekvoorraad willen aanhouden in verband met het risico op overvallen. Coffeeshophouders maken vaak al (illegaal) gebruik van 'stashouses' waarin een voorraad voor bepaalde tijd wordt bewaard. Een goede aanvulling op de huidige plannen zou zijn om dergelijke stashhouses op geheime locaties te legaliseren, om op die manier coffeeshophouders te ontzien van het houden van een te grote voorraad. Dit is überhaupt een maatregel die coffeeshophouders ten goede zou komen, ook buiten de deelnemende gemeentes.

Vraag6

Bent u van mening dat de eisen over preventie en voorlichting door deelnemende coffeeshops, voldoende duidelijk en toereikend zijn?
Nee.
Het probleem is dat er te weinig coffeeshops per gemeente zijn. Traditioneel is het idee dat coffeeshops kleine ondernemingen moeten blijven, vandaar ook de maximale voorraad van 500 gram. Elke coffeeshophouder kan u vertellen dat deze hoeveelheid te laag is, omdat zij veel meer dan 100 klanten per dag hebben.

Door de hoge doorloopsnelheid in coffeeshops is er doorgaans ook nauwelijks gelegenheid voor consumenten om uitgebreid vragen te stellen aan het aanwezige personeel. Immers, de transactie moet binnen een minuut of twee wel echt voltooid zijn. Anders worden andere klanten ongeduldig.

Wil het kabinet meer inzetten op voorlichting, dan zal er dus samengewerkt moeten worden met gemeentebesturen om het aantal coffeeshops per gemeente te verhogen. Op die manier kan de doorloopsnelheid in coffeeshops omlaag en is er voor het aanwezige personeel meer gelegenheid om in gesprek te gaan met de consument over het product, maar ook over mogelijke onderliggende problematiek.

Vraag7

Heeft u nog andere opmerkingen die van belang zijn voor de uitwerking van het experiment?
Hasj van de beste kwaliteit komt uit de bergregio van India, Himachal Pradesh. De hasj wordt daar met de hand bereid door lichtjes langs de plant te strijken. Hierdoor komen allerlei terpenen uit de plant in de verzamelde hars terecht, wat de smaak enorm ten goede komt.

Deze werkwijze is onrendabel voor in Nederland geproduceerde hasj. Dat is problematisch, omdat de cannabiskenner behoefte zal blijven houden aan deze kwalitatief zeer hoogwaardige cannabis.

In het experiment is er te weinig oog voor de smaak, geur en het effect van de cannabis, terwijl dit voor de consument de belangrijkste criteria van de kwaliteit betreffen.

Het kabinet zou er daarom goed aan doen een panel van expert-consumenten aan te stellen, of anderzijds een organisatie met goede contacten met consumenten, om de kwaliteit van de geleverde cannabis ook anders dan in kwantitatieve standaarden te beoordelen.