Besluit experiment onderwijszorgarrangementen

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Kaatsheuvel
Datum 6 november 2021

Vraag1

Wat vindt u van het experimenteerbesluit? Wij vragen u specifiek te reageren door mogelijke onjuistheden te benoemen, aanvullingen te doen en praktische voorbeelden te geven.
praktisch voorbeeld:
Wij hebben te maken gehad met situaties waarin ouders perse wilden continueren op school A voor een diploma op school A en dat het daarop vastliep (status?).
Het experiment vereist dat deelnemende jongeren als leerling worden ingeschreven op de betrokken school. Als school A niet meedoet binnen ons samenwerkingsverband, maar school B wel, moeten zij hun kind inschrijven op school B. Hoe kunnen we hen hiertoe 'verleiden'?

De leerling telt dan mee voor de bekostiging bij deze school B. Voor scholen die deelnemen aan het experiment komt de zorgplicht inzake de inschrijving en verwijdering van ingeschreven jongeren met een vrijstelling als bedoeld in artikel 5, onder a, van de Leerplichtwet te vervallen. Dat helpt de school zeer!

Vraag2

Zijn de vier afwijkingsmogelijkheden die worden gecreëerd in het experimenteerbesluit voor u voldoende om de beoogde doelgroep meer maatwerk te kunnen bieden?
Naast onderwijstijd, inhoud van het onderwijs, locatie van het onderwijs en bekostiging vraag ik aandacht voor de bevoegdheid van docenten. In hoeverre is hier ruimte om op te rekken? Kan een gepensioneerde eerstegraads bevoegde docent Engels een leerling begeleiden bij leren lezen en begrijpend lezen?

Vraag3

Is de route die wordt gekozen voor vrijgestelde jongeren werkbaar?
In het ontwikkelingsperspectief wordt vermeld welke vervangende onderwijsdoelen worden gehanteerd. In hoeverre kan dit worden gekaderd? Ik heb ervaring met ouders die ontwikkeling die binnen de huidige wetgeving niet als onderwijsontwikkeling werd gezien bekostigd wilden zien vanuit het onderwijs omdat zij op basis van hun levensovertuiging hier meer waarde aan hechtten dan de algemeen geldende onderwijsdoelen.

Vraag4

Wij vragen uw aandacht voor de voorwaarden voor deelname voor de initiatieven. Hoe kijkt u aan tegen de uitvoerbaarheid?
Voor een klein samenwerkingsverband met een hele kleine bureauorganisatie vraagt de aanvraag voor deelname aan het experiment een relatief hoge inspanning. Is het mogelijk om als klein samenwerkingsverband aan te haken bij een initiatief van een naastgelegen groter samenwerkingsverband en kunnen zij hiertoe in de regelgeving worden uitgenodigd?
Ik zie kansen om aan te sluiten bij ontwikkelingen in onze regio.