actualisatie van bijlage D - excretieforfaits

Reactie

Naam zuivelboerderij De Driehoek (Anke Wismans)
Plaats Oosterhout
Datum 14 augustus 2019

Vraag1

Op alle onderdelen van de wijzigingsregeling kan een reactie worden gegeven.
Het schetst mijn verbazing dat het uitgangspunt voor deze nieuwe tabel nog steeds dezelfde verouderde onderzoeken zijn met onvoldoende empirisch bewijs uit de praktijk. Bovendien is er voor de hogere en lagere producties geen enkel nieuw onderzoek gedaan maar is er voor gekozen om de bestaande tabel te extrapoleren. Bij het simpelweg doortrekken van de lijn wordt er geen enkele rekening gehouden met de efficiëntie van een koe bij hogere melkproducties. En dat terwijl de resultaten van de KLW inmiddels ook aantonen dat het koemodel bij hoge producties minder betrouwbaar blijkt te zijn. Juist het koemodel dient als basis voor het bepalen van de excreties van de huidige tabel.
Het mestbeleid is al jarenlang de achilleshiel van de melkveehouderij. Pak het eindelijk een keer bij de wortel aan in plaats van het stapelen van onbetrouwbare verouderde onderzoeken. De beste manier is in mijn opinie nog steeds een goed empirisch onderzoek. Dus neem van elke productieklasse in de tabel een voldoende grote steekproef op verschillende bedrijven en ga meten wat er daadwerkelijk gebeurt.
Een dergelijk onderzoek kost uiteraard veel tijd. Maar de sector heeft juist nu ook tijd en rust nodig. We hebben als melkveehouders al zoveel op ons af gekregen de laatste jaren. De ene klap is nog niet verwerkt en de volgende dreun moet alweer geïncasseerd worden. Het is om moedeloos van te worden en haalt alle ondernemingskracht weg. Neem tijd voor een fatsoenlijk onderzoek en laat ondertussen de rust terugkeren in de sector. en verander niks aan de tabel.
De gevolgen van het wel doordrukken van deze voorgestelde nieuwe tabel geeft bovendien weer allerlei ongewenste neveneffecten. Denk aan bedrijven die op de referentiedatum van 2 juli 2015 al boven de hoogste fosfaatklasse aan het melken waren. Wordt hun fosfaatreferentie dan ook meteen aangepast? Op papier wordt de stikstofuitstoot van de sector omhoog gebracht. Lopen we dan weer het risico op generiek korten bij overschrijding van het stikstofplafond?
Juist de groep die eerder knelgeval werd als gevolg van de komst van de fosfaatrechten zit nu weer in de hoek waar de klappen vallen. De groep knelgevallen hebben vaak een moderne nieuwe stal waar de omstandigheden voor de koe beter zijn. Gevolg is hogere productie per koe. Houd er rekening mee dat veel knelgevallen bedrijven zijn met jonge ondernemers aan het roer. Na alle onrust levert dit nog meer schrijnende situaties op.