actualisatie van bijlage D - excretieforfaits

Reactie

Naam Mulders veehouderij (mevr L. Mulders)
Plaats Kruisland
Datum 27 juli 2019

Vraag1

Op alle onderdelen van de wijzigingsregeling kan een reactie worden gegeven.
Indien een melkgevend rund op ons bedrijf uitvalt blijft zij doorgaans een aantal maanden op het bedrijf aanwezig en zetten we haar handmatig op diercategorie 120. Wij zijn een gemengd (melk- en vleesvee) biologisch bedrijf en houden dubbeldoel runderen. Naast een prima melkproductie ook meer bevleesd dus. Ons bedrijf is erop ingericht dieren mede te houden voor het vlees, dit is geen probleem. Wanneer ons de mogelijkheid ontnomen wordt om een dier dat voor de melkproductie niet meer geschikt is, op het eigen bedrijf een aantal maanden af te mesten kost ons dit dubbel geld!! Een enorme gemiste kans om een dier de laatste maanden in eigen tempo en waardigheid te laten groeien en een economische strop voor het bedrijf omdat we zo niet in de juiste vleesklasse komen op het slachthuis; hierdoor zal ze voor "worstkoe" gedwongen weg moeten gaan. Wij willen kwaliteit leveren en dat wordt onmogelijk gemaakt wanneer wij deze dieren niet in categorie 120 kunnen houden!!!
Indien er nog medicatie is toegediend mag ze vaak niet eens aangeboden worden voor slacht, let op dit is een veelvoorkomende reden dat runderen naar de slacht moeten!!
Als het dier nog 12 mnd nadat ze gekalfd heeft sowieso op diercategorie 100 staat betekent dit dat er fosfaatrechten voor nodig zijn die in beginsel ook nooit zijn toegekend voor dieren in de afmestfase 120!!!! Bovendien heeft een dier dat geen melk geeft een hele andere excretie dan een melkkoe.