actualisatie van bijlage D - excretieforfaits

Reactie

Naam Netwerk GRONDig (Netwerk GRONDig F Nijboer)
Plaats Wehl
Datum 2 augustus 2019

Vraag1

Op alle onderdelen van de wijzigingsregeling kan een reactie worden gegeven.
Namens Netwerk GRONDig, de organisatie van grondgebonden melkveehouders de volgende reactie:
- aangepaste Tabel 6: heel goed en terecht dat Tabel 6 zowel naar beneden als naar boven is bijgesteld met actuele excretie normen. Dit heeft een gelijk ondernemersveld als gevolg. Een ander positief effect is dat de prikkel om steeds meer melk per koe te genereren afneemt, omdat boven de 10.500 liter ook extra fosfaatrechten nodig zijn.
- Wij vinden dat, ondanks de aanpassing naar beneden van de stikstofexcretienormen, deze nog aanzienlijk hoger liggen dan in bijvoorbeeld Ierland en Normandië. Terwijl daar de omstandigheden qua gras en klimaat nagenoeg overeenkomen met ons land. Landen binnen Europa met vergelijkbare omstandigheden, zouden dezelfde normen moeten hanteren, om een gelijk speelveld/positie te bewerkstelligen.
- Uitgemolken koeien mogen in de nieuwe plannen vanaf 1 januari 2020 pas twaalf maanden na het afkalven op diercode 120 (zoogkoe) gezet worden. Een klap in het gezicht van veel extensieve melkveehouders. Een groot deel van hun uitstoot koeien kunnen dan niet meer afgeweid worden, want daar moeten dan (dure) fosfaatrechten tegenover staan. Deze dubbel-doel-koeien horen onder code 120, anders is het einde verhaal voor deze neventak met lage milieu-impact. En einde verhaal voor natuurbeheer waar juist de uitstootkoeien worden geweid tot zij vlees op de botten hebben.
Veel extensieve bedrijven zetten juist in op vleesproductie van deze dieren. Zo wordt ook voorkomen dat magere of krakkemikkige koeien bij de slachterij belanden. In die zin ook een morele plicht. Daarnaast gaat het om een renderende neventak en is aanpassing in codering ook een economische tegenslag. Milieutechnisch scoort de dubbeldoel-koe heel goed. Na een melkgevend leven in een paar maanden tot vleeskoe. Dat is beter dan enkeldoeldieren of vlees importeren. Netwerk GRONDig vindt het overzetten van code 120 pas op 12 maanden na afkalven een grote misser in de plannen.
Wij verzoeken dan ook dit onderdeel van de wijzigingen te schrappen.