Btw-tarief voor elektronische uitgaven

Reactie

Naam Sam Bruinsma Consultancy (Drs. S.J. Bruinsma)
Plaats Utrecht
Datum 19 april 2019

Vraag1

Hoe beoordeelt u het concept voorstel voor de wijziging van de Wet op de omzetbelasting 1968 betreffende de uitbreiding van de toepassing van het verlaagde btw-tarief met langs elektronische weg geleverde uitgaven?
Als uitgever van boeken en tijdschriften die 30 jaar met digitale publicaties heeft gewerkt, is het zeer verheugend dat nu eindelijk het verschil in Btw-tarief tussen print en digitaal wordt opgeheven.
Als wetenschappelijk uitgever heb ik een vraag n.a.v. de ontwikkelingen rond Open Access. Zoals bekend verkeert de wetenschappelijke uitgeefsector - mede onder druk van overheden en universiteiten - in een transitiefase waarbij betaling voor wetenschappelijke content verschuift van de afnemer naar de aanbieder (auteur, diens werkgever of onderzoek-fonds, bijv. NWO). De vraag is nu of in geval van deze transitie een Open Access fee wordt gezien als betaling voor de publicatie (namens de lezers) of voor de dienstverlening van de uitgever. In geval van dat laatste welk Btw-tarief wordt dan gehanteerd? Het lijkt billijk en in de geest van zowel de Open Access doelstellingen als in de geest van de Btw-aanpassing dat dan het 9% tarief wordt gehanteerd. Een soortgelijke situatie bestaat al voor diensten die nauw verbonden zijn aan producten die onder het 9% tarief vallen, waaronder het ‘uitlenen van boeken en periodieken’.