Aankondigingen over uw buurt

Zoals bouwplannen en verkeersmaatregelen.

Dienstverlening

Zoals belastingen, uitkeringen en subsidies.

Beleid & regelgeving

Officiƫle publicaties van de overheid.

Contactgegevens overheden

Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.

Btw-tarief voor elektronische uitgaven

Reactie

Naam Vers Beton (H. Westerink)
Plaats Rotterdam
Datum 16 mei 2019

Vraag1

Hoe beoordeelt u het concept voorstel voor de wijziging van de Wet op de omzetbelasting 1968 betreffende de uitbreiding van de toepassing van het verlaagde btw-tarief met langs elektronische weg geleverde uitgaven?
Namens Vers Beton, online tijdschrift voor de harddenkende Rotterdammer, willen wij ons uitspreken tegen de wijze waarop de btw-verlaging in dit wetsvoorstel is uitgewerkt. De kunstmatige scheiding tussen fysieke en online media is niet meer van deze tijd. Het getuigt van een gebrek aan visie dat er in dit wetsvoorstel alleen sprake kan zijn van een btw-verlaging als een online publicatie in zijn vorm niet verschilt van een papieren uitgave.

Dit wetsvoorstel impliceert dat online media altijd een achtergrond hebben als fysiek medium. Er zijn echter talloze voorbeelden van media die een start online hebben gemaakt en die ook altijd online zullen blijven. Online media hebben bijna altijd een andere verschijningsvorm dan fysieke media. Bij online publiceren moet je nu eenmaal op een andere manier inspelen op de behoeften van de lezer dan bij gedrukte publicaties de praktijk is. Journalistiek moet om de inhoud gaan, niet om de vorm. Online media worden nu ongelijk behandeld ten opzichte van gedrukte media en dat houdt innovatie van de sector tegen.
De journalistiek houdt met moeite het hoofd boven water, maar werkt ondertussen hard aan innovatieve verdienmodellen. Juist in haar functie als waakhond van de democratie verdient de journalistiek alle steun van de politiek. Daarbij hoort beleid dat past bij de ontwikkelingen van deze tijd, met name voor de lokale journalistiek.

In haar reactie op de consultatie dragen NDP Nieuwsmedia en de Mediafederatie suggesties aan voor een toekomstbestendige oplossing. Vers Beton gaat nog een stapje verder: de door de brancheorganisaties aangedragen oplossing is niet alleen belangrijk voor de toekomst, maar is noodzakelijk voor de journalistiek van nu.
Zoeken
Uitgebreid zoeken
Terug naar overzicht