Aankondigingen over uw buurt

Zoals bouwplannen en verkeersmaatregelen.

Dienstverlening

Zoals belastingen, uitkeringen en subsidies.

Beleid & regelgeving

Officiële publicaties van de overheid.

Contactgegevens overheden

Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.

Btw-tarief voor elektronische uitgaven

Reactie

Naam G Hoekman
Plaats Den Haag
Datum 15 mei 2019

Vraag1

Hoe beoordeelt u het concept voorstel voor de wijziging van de Wet op de omzetbelasting 1968 betreffende de uitbreiding van de toepassing van het verlaagde btw-tarief met langs elektronische weg geleverde uitgaven?
Het zou in 2003 een erg modern voorstel zijn.

"In het geval de dienst alleen het weergeven van de pdf-versie van de krant in het platform omvat en verder voldoet aan de voorwaarden, zal deze in beginsel in ieder geval in aanmerking komen voor het verlaagde btw-tarief."

Een PDF replica van het papieren exemplaar aanbieden, zo begonnen kranten ooit de transitie naar het internet inderdaad.

Vandaag de dag doen kranten, maar ook de vele e-publicaties, veel meer. Waarom zouden we journalistieke innovatie straffen?

"Een doorlopende nieuwsvoorziening komt daarom niet in aanmerking voor het verlaagde btw-tarief zoals dat gaat gelden voor elektronische uitgaven."

Hier zes voorbeelden van doorlopende nieuwsvoorziening:

De Correspondent (Nederland): https://decorrespondent.nl
Follow the Money (Nederland): https://www.ftm.nl
FiveThirtyEight (VS): https://fivethirtyeight.com
Vox (VS): https://www.vox.com
El Confidencial (Spanje): https://www.elconfidencial.com
Ojo Público (Peru): https://ojo-publico.com

Het zijn geen traditionele kranten, maar wel overduidelijke voorbeelden van kwaliteitsjournalistiek. Ze kunnen meer juist omdat het geen papieren kranten zijn. Ik kan u een waslijst geven van tabloids die geld verdienen door onwaarheden te schrijven. Omdat zij dit toevallig op papier doen mogen zij hun leugens met een laag btw-tarief verkopen. Dat is moeilijk te bevatten.

Ik stel daarom de vraag nogmaals: waarom zouden we journalistieke innovatie straffen? Juist in deze tijd van "fake news" en het weinige vertrouwen in de pers moet innovatie gestimuleerd worden. Dit concept faalt daarin.

Het concept begint met de melding dat de situatie voor 6 november 2018 "leidde tot veel onbegrip", om vervolgens voorstellen te doen die wederom tot extreem veel onbegrip zullen leiden.

Maak de definities breder zodat alle vormen van kwaliteitsjournalistiek verkocht kunnen worden met een laag btw-tarief. Het concept voorstel in de huidige staat in een gemiste kans.
Zoeken
Uitgebreid zoeken
Terug naar overzicht