Wet duurzaam stelsel rechtsbijstand

Reactie

Naam de heer A Vigh
Plaats Utrecht
Datum 16 februari 2017

Vraag1

Hoe beoordeelt u de wenselijkheid van aanvullende inschrijvingsvoorwaarden voor rechtsbijstandverleners die rechtzoekenden bijstaan met een achterliggend maatschappelijk (niet-juridisch) probleem dat telkens tot een nieuw beroep op gesubsidieerde rechtsbijstand leidt (multiproblematiek, zie par. 4.2.4 van het algemene deel van de toelichting)?
Probeer deze mensen uit de juridische circuit te halen door ze op te sluiten. Het zijn in bijna 80% van alle gevallen mensen aan de zelfkant van de samenleving (drugsverslaafden psychisch gestoorden, etc....). Juridifisering lost niets op.

Vraag2

Welke mogelijke effecten en neveneffecten verwacht u in de praktijk van de maatregel schorsing bewaring (zie par. 4.2.8 van de memorie van toelichting), meer in het bijzonder in het geval van een schorsing voor bepaalde tijd? Welke mogelijkheden ziet u om eventuele negatieve effecten weg te nemen of te verminderen?
De meeste van deze maatregelen zijn pure bezuinigingsmaatregelen. Elke vorm van bezuiniging op de toegang op rechtsbijstand is niet van deze tijd. Net zoals onderwijs zou de toegang tot het recht gratis moeten zijn. Kijken naar de kosten, organisatie inrichting en primaire proces kan tot enorme kostenbespraringen leiden. Edoch onderwijs en een fatsoenlijke rechtsorde moet niet vanuit een kolstenoptiek worden bejegend.

Vraag3

Welke rechtsvorderingen gegrond op Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek dienen volgens u al dan niet onder het bereik van de maatregel scheiden op basis van gezinsinkomen te vallen (zie memorie van toelichting, onder par. 4.2.5.3 en onder artikel 26, eerste lid, onderdeel b)?
Trouwen kan ik in een maand en effectief ben ik daar in 2x5 minuten vanaf. Schaf overigens die ondertrouw flauwekul af. Dat is een relekwie uit de oudheid. Ik kan in de meeste gemeenten gratis trouwen. 10 minuten en gratis. Scheiden moet ik enorme kosten maken? Waarom?
Overigens nu bij wet geregekd is dat trouwen niet meer in gemeenschap van goederen werkt, zou ik dat met kinderen ook met een verplichte erkenning van het vaderschap regelen. Dan is trouwen eigenlijk nergens meer voor nodig. UIt elkaar gaan is dan niets anders dan de van te voren gemaakte afspraken executeren.

Zo geldt dat voor veel maatregelen uit het BW. Maak de reden voor een rechtsgang onzinnig.

Vraag4

Welke andere type zaken, naast echtscheidingszaken en multiproblematiek, zouden zich naar uw oordeel lenen voor trajecttoevoegingen?
Geen een die zo te binnen schiet