Subsidieregeling DUMAVA

Reactie

Naam MPZ (A van Engelen)
Plaats Rotterdam
Datum 29 april 2022

Vraag1

Wat is uw algemene reactie op de conceptregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed inclusief de toelichting?
Goede eerste stap vooruit voor stimuleren van de energietransitie bij maatschappelijk vastgoed. Fiscale regelingen zoals EIA, MIA en VAMIL gaan aan de zorg voorbij, waardoor ongelijkheid bestond.

punten die we willen benoemen
- De regeling is voor 3 jaar. Tekort voor ondersteunen van de structurele aanpak voor verduurzamen vastgoed. De sector is meer geholpen met een regeling die doorloopt naar 2030. Voor renovatieprojecten is jaren voorbereiding nodig. De huidige regeling subsidieert al lopende trajecten, of vraagt ingewikkelde aanpassingen van lopende projecten.
- Graag termijn regeling 2023 en 2024 nu al publiceren, dan kan de zorg daarnaartoe werken
- De sector werk met een aanpak van opstellen en uitvoeren routekaarten. De regeling benoemd deze aanpak niet. Dat is jammer, die had hier juist goed op kunnen aansluiten. De routekaart is een betere voorwaarde voor de subsidie dan nu genoemde energierapporten die ballast zijn bij de aanvraag, daar waar de routekaart aan een structurele aanpak voor verduurzaming vastgoed bijdraagt.
- Een groot deel van zorgvastgoed is gehuurd. Om dat te verduurzamen moet de zorg mee-investeren. Daarvoor is ook financiële steun gewenst, door dit nu uit te sluiten wacht dit vastgoed op een andere regeling. Komt die subsidieregeling voor gehuurd vastgoed ook op korte termijn en zo nee, waarom niet?
- Voor terreinen met veel gebouwen is de regeling onduidelijk, mag je per gebouw aanvragen?

Vraag2

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op hoofdstuk twee: het aanvragen van subsidie voor (combinaties van) verduurzamingsmaatregelen?
- Maatregelen voor de panden van minder dan 10 jaar oud graag ook toestaan in de regeling. Voor de zorg is het juist zinvol daarin te investeren, omdat deze panden nog lang in bedrijf blijven, en veel maatregelen voor van het aardgas af hier genomen moeten worden.

Vraag3

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op hoofdstuk drie: het aanvragen van subsidie voor integrale verduurzamingsprojecten?
- Graag helder weergeven hoe verantwoording van kosten achteraf moet plaatsvinden om niet in administratie perikelen te belanden. Bij integrale aanpak lopen de bouwwerkzaamheden en facturatie normaliter niet mee met de details van subsidieaanvragen. Graag het gewenst format vooraf aanreiken.

Vraag4

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op de maatregelenlijst uit bijlage twee?
- Artikel 15.1 en bijlage advies A: Voor subsidie voor advies is het voor de zorg zinvoller om aan te sluiten bij de veelvoorkomende vastgoed aanpak en bedrijfsvoering en hier tevens als optie voor subsidie te vermelden het opstellen van de portefeuille routekaart CO2 reductie. Dit geeft de aanvrager een structureel plan voor verduurzaming zorgvastgoed en geeft goed inzicht in de vastgoedportefeuille en energieprestaties per gebouw.

- Milieuthermometer Zorg keurmerk. Dit keurmerk garandeert beleid voor verduurzaming vastgoed met goed energiebeheer, uitvoering van alle erkende energiemaatregelen, uitwerking routekaart, inclusief werken met systematiek Breeam-NL of GPR gebouw. Door dit mee te nemen sluit de overheid goed aan op de praktijk en worden de eerder genoemde maatregelen Breeam en GPR gebouw als systematisch toegepaste werkwijze ook gedekt.

- Voorbereidende maatregelen voor het realiseren van laag temperatuur verwarming en hoog temperatuur koelen zijn kostbaar en ontbreken nu in de regeling

- Diverse energieopslagsystemen voor warmte komen steeds meer in zicht en zijn nodig voor de energietransitie. graag toevoegen naast WKO.

- Verwarmingssysteem gebouw geschikt maken voor aansluiting op warmtenet. Kunnen deze ook in de lijst

- Op instellingsterreinen is een eigen warmtenet voor eigen rekening aan te leggen. Kan dit ook op de lijst.

- Kierdichten, graag toevoegen

- hittewerende daksystemen toevoegen als alternatief voor airco’s

- terreinverlichting met aanwezigheidsdetectie graag toevoegen

- PVT panelen graag toevoegen

- Accu’s voor opslag energie graag toevoegen

- Energielabel. Waarom is dat opgenomen. Dat is ofwel niet nuttig ofwel een wettelijke verplichting.

- Er staan enkele erkende energiemaatregelen in de lijst. Misschien gaat dit achteraf problemen geven als hiervoor subsidie wordt aangevraagd.

Bijlage