wijziging van het Besluit zorgverzekering in verband met de collectiviteitskorting

Reactie

Naam Menzis (Mevrouw E. Graus)
Plaats Wageningen
Datum 18 december 2018

Vraag1

De beleidstheorie heeft als uitgangspunt dat via (zorg)inhoudelijke afspraken besparingen voor een bepaalde groep worden gerealiseerd; zodat de korting voor deze groep wordt opgebracht door deze besparingen. In de praktijk zien we dat de korting niet opgebracht wordt door besparingen, maar via een opslag op de premie betaald wordt door alle verzekerden. Wat vindt u daarvan en waarom vindt u dat?
Menzis is al vanaf de invoering van de Zorgverzekeringswet in Nederland (2006) geen voorstander van een collectiviteitskorting. Dit vanuit de gedachte dat:

1. De korting niet solidair is naar individuele verzekerden.
2. De veronderstelde countervailing power in de praktijk neerkomt op een vraag naar korting.
3. De relatie tussen collectiviteitskorting en zorginhoud gebaseerd is op het realiseren van minder zorgkosten bij de groep die de korting ontvangt. Maar dat is niet te realiseren omdat het voor zorgaanbieders niet of nauwelijks uitvoerbaar is om verschillende tarieven of andere zorg voor een collectiviteit aan te bieden. En ook voor een zorgverzekeraar is dit niet uitvoerbaar: ziekenhuiszorg maakt 50% van de zorgkosten uit en wordt ingekocht voor alle inwoners in het verzorgingsgebied van het ziekenhuis. Dit is niet direct te herleiden naar een collectiviteit. Daarbij is het effect van het geven van korting in relatie tot zorginkoop nauwelijks te bewijzen.

Om bovenstaande redenen is Menzis dan ook nog steeds geen voorstander van collectiviteitskorting.

Vraag2

Denkt u dat deze maatregel bijdraagt aan de vermindering van de mogelijkheden tot risicoselectie via de collectiviteiten?
Nee, deze maatregel draagt daaraan niet bij. Risicoselectie moet worden tegengegaan door een goede werking van de verevening.

Vraag3

Denkt u dat deze maatregel bijdraagt aan de vermindering het aantal aangeboden collectiviteiten?
Nee. Een iets lagere korting op de basisverzekering draagt bij aan een betere financiële solidariteit, maar het aantal collectiviteiten wordt er niet anders van.

Wel zal door het lagere kortingspercentage meer focus komen te liggen op andere onderscheidende afspraken of producten binnen een collectiviteit anders dan de korting. Zoals over preventie en dienstverlening. De korting is immers een minder belangrijke stimulans om over te stappen of te blijven. Hierdoor zal mogelijk een deel van de bestaande collectiviteiten verdwijnen. Wanneer de andere onderscheidende afspraken of producten überhaupt (te) mager zijn, dan komt het bestaansrecht van collectiviteiten onder druk te staan.

Vraag4

Wat is uw algemene reactie op de in de AMvB voorgestelde maatregel?
Menzis oriënteert zich met name op collectieve overeenkomsten met partners, die niet alleen gericht zijn op het bieden van collectiviteitskortingen, maar zich juist willen inzetten om samen meerwaarde te bieden op het gebied van zorg en gezondheid.

Samen met zorgaanbieders zoekt Menzis naar de beste oplossing om toegevoegde waarde te creëren voor klanten. Collectieven hebben daarbij meer nut dan alleen maar het verlenen van korting op de Basisverzekering. Voor collectiviteiten is geen separate zorginkoop mogelijk (zie ook antwoord bij vraag 1.3), maar bij Menzis wordt wel bij verschillende providers zorg ingekocht voor curatieve interventie en preventie.

Daarnaast differentieert Menzis op dienstverlening rond gezondheid en vormen collectiviteiten een bron van vertrouwen voor klanten. Een korting op de basisverzekering kan daarbij worden ingezet als commercieel instrument, maar is niet noodzakelijk. Een goed collectief met meerwaarde kan ook zonder korting.

Menzis kiest ervoor om bestaande en nieuwe collectiviteiten te toetsen op meerwaarde. In 2019 is hierin reeds een eerste stap gezet door afscheid te nemen van een groep kleine collectieven, de komende jaren zal dit beleid worden voortgezet.

Overall denken wij dat een daling van 10% collectiviteitskorting op de Basisverzekering naar 5% een eerste stap is in de goede richting. Op den duur ziet Menzis graag de collectiviteitskorting op de Basisverzekering volledig afgeschaft zodat de meerwaarde van een collectiviteit niet meer alleen uit korting bestaat (zoals nu nog vaak het geval is) maar juist op meerwaarde op het gebied van preventie, zorg en gezondheid.