wijziging van het Besluit zorgverzekering in verband met de collectiviteitskorting

Reactie

Naam BeneFits www.bene-fits.nl (Mevrouw Sylvia Vranken)
Plaats Beek
Datum 18 december 2018

Vraag1

De beleidstheorie heeft als uitgangspunt dat via (zorg)inhoudelijke afspraken besparingen voor een bepaalde groep worden gerealiseerd; zodat de korting voor deze groep wordt opgebracht door deze besparingen. In de praktijk zien we dat de korting niet opgebracht wordt door besparingen, maar via een opslag op de premie betaald wordt door alle verzekerden. Wat vindt u daarvan en waarom vindt u dat?
Het is jammer dat de besparing niet wordt behaald door bijvoorbeeld preventieve activiteiten of anderzijds.
Wij verzorgen een collectief waarin we contact hebben met onze achterban, hetgeen ook een spreekbuis is richting een grote groep mensen. Wanneer de zorgverzekeraar in gezamenlijkheid deze spreekbuis kan gebruiken kan er winst behaald worden.

Vraag2

Denkt u dat deze maatregel bijdraagt aan de vermindering van de mogelijkheden tot risicoselectie via de collectiviteiten?
Ja dit zou wel kunnen, zie antwoord op vraag 1

Vraag3

Denkt u dat deze maatregel bijdraagt aan de vermindering het aantal aangeboden collectiviteiten?
Ja het aantal collectieven zal hierdoor afnemen.

Vraag4

Wat is uw algemene reactie op de in de AMvB voorgestelde maatregel?
Het is begrijpelijk dat het op deze wijze niet werkt. Voor wat hoort wat. Ik denk wel dat de periode van afschaffen en verbetering op dit vlak erg kort is. Er moet goed onderzocht worden op welke wijze overgebleven collectieven op kwaliteit/preventie/besparing kunnen scoren. Los van het idee van de verzekeraars en aanbieders van collectieven dienen hiervoor ook de verzekerden goed gehoord te worden. Wat wil de verzekerde? Hoe kan deze meedenken? Hoe zou een specifiek pakket eruit moeten zien? Op welke wijze kunnen we juist communiceren met onze achterban zodat er daadwerkelijk een besparing plaatsvindt.