wijziging van het Besluit zorgverzekering in verband met de collectiviteitskorting

Reactie

Naam Werkgevers in de Sport (Mevrouw N. Janssen)
Plaats Arnhem
Datum 22 december 2018

Vraag1

De beleidstheorie heeft als uitgangspunt dat via (zorg)inhoudelijke afspraken besparingen voor een bepaalde groep worden gerealiseerd; zodat de korting voor deze groep wordt opgebracht door deze besparingen. In de praktijk zien we dat de korting niet opgebracht wordt door besparingen, maar via een opslag op de premie betaald wordt door alle verzekerden. Wat vindt u daarvan en waarom vindt u dat?
Wij zijn als Werkgeversorganisatie in de Sport erg content met de collectieve samenwerking die tot stand is gekomen met onze adviseur en verzekeraar Zilveren Kruis. Zij zijn onze sparringspartner in duurzame inzetbaarheid en wij bieden onze leden (95 leden waaronder NOC*NSF, KNVB, KNHS etc.) in gezamenlijkheid een integraal pakket aan om hun medewerkers vitaal te houden.

De collectieve ziektekostenverzekering is één van deze krachtige pijlers om de medewerker te stimuleren om een wel overwogen afweging te maken in een ziektekostenverzekering die bijdraagt aan hun eigen vitaliteit. Een collectiviteit die door jarenlange samenwerking inzichten heeft verkregen om een zorgaanbod te ontwikkelen dat specifiek is afgestemd op mensen werkzaam in de sportsector evenals de sporter zelf. Het collectieve pakket bevat extra op de sector toegespitste vergoedingen, zodat preventie op de meest voorkomende uitvalrisico’s in de sport wordt gerealiseerd, evenals dat het een snel herstel mogelijk maakt. Resultaat: een betaalbaar en kwalitatief hoogstaand aanbod.

Het gaat niet alleen om lagere zorgkosten, maar bijvoorbeeld ook om het voorkomen van ziekteverzuim, het bevorderen van zelfredzaamheid en aandacht voor duurzame inzetbaarheid. De collectiviteitskorting helpt in bewustwording, verantwoordelijkheid bij de medewerker voor zijn eigen inzetbaarheid te leggen en tevens om voldoende schaalgrootte te realiseren. De maatregelen die u voor ogen heeft, werken ons als werkgevers tegen in het realiseren van onze doelstelling om duurzame inzetbaarheid te bevorderen.

Door het samenspel in korting op de collectiviteit en onze zorginhoudelijke afspraken met onze zorgverzekeraar (die ons jaarlijks inzicht geeft in meest voorkomende zorgkosten, waar wij dan weer ons beleid op inrichten) kunnen wij onze sector versterken. Door de financiële prikkel voor medewerkers te verkleinen voor een collectiviteit waar wij jaren aan gewerkt hebben worden onze dan in gedrang gebracht. kunnen wijzen op de (maatschappelijke) baten, die uw collectiviteit realiseert voor deelnemers. Het gaat daarbij niet alleen om lagere zorgkosten, maar bijvoorbeeld ook om het voorkomen van ziekteverzuim, het bevorderen van zelfredzaamheid en aandacht voor duurzame inzetbaarheid. De collectiviteitskorting helpt om voldoende schaalgrootte te realiseren.

Vraag2

Denkt u dat deze maatregel bijdraagt aan de vermindering van de mogelijkheden tot risicoselectie via de collectiviteiten?
Wij hebben met onze zorgverzekeraar een speciaal aanvullend sportpakket. Dit vraagt van Zilveren Kruis speciale zorginkoop en extra inspanningen, maar wij geloven daar beiden in. Het is een verrijking voor onze sector en ondersteunt in preventie en spoedig herstel op de meest voorkomende risico’s in onze sector, zowel voor de sporter als voor de medewerker op het bondskantoor. Jarenlange samenwerking en maatwerk door de collectiviteit heeft dit mogelijk gemaakt. Een collectiviteit die zorgt voor betaalbare en specialistische zorg afgestemd op onze sector. Een win-win voor de maatschappij, werkgever, werknemer en de verzekeraar. Dit doen jullie met deze maatregelen teniet.

De maatregelen die de AMvB wil treffen schaadt de voordelen van een doelgroepbenadering. Collectieve verzekeringen maken het mogelijk om inzichten in specifieke doelgroepen te verkrijgen en hun zorgconsumptie om op innovatieve wijzen oplossingen te ontwikkelen en aan te bieden. Andere collectiviteiten kunnen hun voordeel hiermee doen, doordat bepaalde innovaties ook voor een bredere doelgroep interessant kunnen zijn om zorgconsumptie te verlagen. Men gooit in deze het kind met het badwater weg. Uw oplossing staat mijlen af van de werkelijkheid en de wijze waarop partnership binnen collectiviteiten tot stand komen ten gunste van de collectiviteit en de maatschappij. Oplossingen zoals Zorginhoudelijke afspraken dragen bij aan uw doelstellingen evenals goede sturing door de zorgverzekeraar hierop in partnerships.

Vraag3

Denkt u dat deze maatregel bijdraagt aan de vermindering het aantal aangeboden collectiviteiten?
Nee, wij geloven niet dat dit het middel is om deze doelen na te streven.

Vraag4

Wat is uw algemene reactie op de in de AMvB voorgestelde maatregel?
Wij vinden deze niet passend. In onze ogen draagt het voor iedereen verlagen van de collectieve korting niet bij aan het realiseren van de doelstelling. Er zijn veel collectiviteiten die bijdragen aan de inzetbaarheid van werknemers en wel bijdragen aan de doelstelling. Deze worden dan afgestraft, terwijl deze een belangrijke en positieve rol spelen als gespreks- en onderhandelingspartner namens de deelnemers en als initiator van innovaties en maatwerkoplossingen, die aansluiten op de behoeften van de deelnemers. Een verlaging van de collectiviteitskorting beperkt de mogelijkheden voor collectiviteiten om via een aantrekkelijk aanbod voldoende leden of deelnemers aan zich te binden. Dat is wel nodig om invloed uit te oefenen en om innovaties of (preventieve) programma’s te realiseren.

Wij zouden liever zien dat er vanuit positiviteit aandacht besteedt wordt aan collectiviteiten die wel werken en zorginhoudelijke afspraken hebben opgenomen die bijdragen aan de doelgroep. Vanuit positiviteit kan men meer bereiken zoals collectiviteiten die wel werken belonen met verhoging van de percentages en/ of subsidie toekennen om samen met de verzekeraar interventies in te zetten. Dit kan men communicatief ook goed benutten om anderen te inspireren. Wij delen ons succesverhalen. Wij zijn van mening dat vanuit positiviteit meer gerealiseerd wordt.
Indien men toch sancties op wil leggen, zorg dan voor maatregelen die gericht zijn op collectiviteiten die niet voldoen en geen zorginhoudelijke afspraken hebben..

Bijlage